Tips voor een betere akoestiek in huis

Lijkt het soms alsof je tegen de muren praat? Voelen je etentjes en de Tiktoks van je kinderen aan alsof je op Tomorrowland staat? Dan heb je waarschijnlijk geen goede akoestiek in huis. Om de rust terug te brengen, hebben we een paar tips voor jou uitgeschreven om je akoestiek in huis te verbeteren.

Geen harde vloeren

Hoe harder je materiaal, hoe slechter de akoestiek. Daarom zijn tegels een dooddoener voor je akoestiek in huis. Ook parket, laminaatvloeren en pvc zijn een no-go om galm te verminderen. Als je de mogelijkheid hebt, kies je best zachte vloerbedekking zoals tapijt. Kan je je vloer niet echt uitbreken en er een nieuwe inleggen? Dan kan een groot vloerkleed ook al wonderen doen. Bovendien geeft het ook wat extra gezelligheid.

Gordijnen voor je akoestiek

Grote, hoge ramen zijn prachtig in een interieur, en ze zijn ook prachtig als je fan bent van slechte akoestiek. Net zoals ramen licht reflecteren, reflecteren ze ook geluidsgolven. Gelukkig bestaat er zoiets als gordijnen! Raambekleding doet daarom wonderen met de galm in je huis. Wil je een optimaal resultaat? Ga dan voor gordijnen in een volle stof.

Raam met wit gordijn voor goede akoestiek in huis
Bron: Minh Pham - unsplash

Gestoffeerd meubilair

Je linkt meubels misschien niet meteen aan akoestiek. Toch kunnen ze de galm in huis verminderen of net vermeerderen. Meubels uit leer bijvoorbeeld weerkaatsen geluid gemakkelijker dan meubels uit stof. Dat komt omdat zachtere materialen geluid opnemen. Voor een verbeterde akoestiek ga je dus best voor gestoffeerde meubels. Kan je toch geen afstand doen van leer? Ga dan voor stoffen kussens.

Minder galm met hoekjes

Een slechte akoestiek verkrijg je omdat geluidsgolven zich te gemakkelijk en te ver kunnen verplaatsen. Door een onderbreking in de ruimte te plaatsen, zit je zo in een oase van rust. Zo een onderbreking kan van alles zijn. Je kan een speelhoek maken voor je kind of een leeshoek voor jezelf. Ook je zetel anders zetten of een grote lamp plaatsen helpt je al verder.

Reliëf aan de muur

Met zachte vloeren, gordijnen, gestoffeerd meubilair en hoekjes kom je al ver. Maar om je huis volledig galmvrij te houden kan je ook nog iets aan de muur hangen. Geribbelde en gebobbelde oppervlaktes zijn het best om geluid op te vangen. Daarom kan je gaan voor een kunstwerk of leuke decoratie. Er bestaan ook akoestische panelen die speciaal bestemd zijn om de galm in je huis op te vangen. Hang ze op waar het geluid weerkaatst en je zal er geen last meer van hebben.

ingerichte woonkamer met goede akoestiek door stoffen zetel, wandbekleding, kussen, tapijt en gordijn
Bron: Eduard Militaru - unsplash

Kan je nog meer tips voor je woning gebruiken?

Lees dan een van onderstaande blogs of schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief

Scroll naar top