Verbouwen vanaf 1 januari 2024 – wat verandert er?

New year, new me! Of beter gezegd: new year, nieuwe veranderingen in de (ver)bouwwereld. De bouwsector staat niet stil, want wie (ver)bouwt in 2024 mag zich verwachten aan: verlengde premies, verlaagde dossierkosten, maar ook verhoogde btw-tarieven en stijgende huurprijzen.

Premies

1. Mijn VerbouwPremie verlengd

Goed nieuws voor wie renoveert of plant te renoveren, want de Mijn VerbouwPremie wordt verlengd tot eind 2024. Die premie werd in oktober 2022 in het leven geroepen en is afhankelijk van je inkomenscategorie. Behoor je tot de laagste inkomenscategorie? Dan ontvang je max. 50% van je factuur als premie. Bij de middelste categorie heb je recht op max. 35% van je factuur.

Het originele plan om de premie te verlagen naar 35% bij de laagste inkomenscategorie en 25% bij de gemiddelde inkomenscategorie werd tijdens de septemberverklaring tenietgedaan.

Gebouw in stellingen
Bron: Unsplash - Jenia Flerman

2. Premie asbestverwijdering verlengd

Ook de premie voor asbestverwijdering in combinatie met muurisolatie (residentieel en niet-residentieel) of dakisolatie (niet-residentieel) wordt verlengd. De premie bedraagt € 8/m² en geldt voor aanvragen tot eind 2025. Facturen die opgemaakt zijn in 2024 & 2025 en tijdig zijn aangevraagd komen dus in aanmerking.

Voor asbestverwijdering in combinatie met dakisolatie voor residentiële woningen is er geen einddatum van de premie voorzien.

3. Premie zonnepanelen afgeschaft

Wie nog zonnepanelen wil installeren moet snel zijn, want vanaf 2024 wordt de eenmalige premie voor zonnepanelen stopgezet. Sinds 2021 kreeg je een eenmalige premie van maximum € 1.500 bij de professionele installatie van zonnepanelen. Vorig jaar werd beslist om die stelselmatig af te bouwen en te halveren naar € 750. In 2024 zou de premie normaal gezien halveren naar € 375 om nadien uit te doven in 2025. In de septemberverklaring werd er helaas besloten om de premie al vroegtijdig te stoppen.

Man die zonnepanelen op dak legt
Bron: Pexels - Kindel Media

Btw-tarief

4. 21% btw op zonnepanelen & zonneboilers, 6% btw op warmtepompen

Tot eind 2023 kan je nog genieten van het verlaagde tarief van 6% btw op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen voor woningen jonger dan 10 jaar. Vanaf 1 januari vervalt dat verlaagde tarief en stijgt het terug naar 21% btw voor zonnepanelen en zonneboilers. Warmtepompen blijven hun verlaagd tarief van 6% btw behouden voor onbepaalde duur.

5. Sloop & heropbouw

Vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023 werd het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw uitgebreid tot het hele Belgische grondgebied. Dat geldt zowel voor particulieren die hun eigen woning bouwen als personen die een woning kopen via een bouwpromotor. Je kwam wel enkel in aanmerking als je voldoet aan volgende eisen:

  • Je woning is gedurende 5 jaar je enige en eigen woning of ze moet langdurig verhuurd worden in het kader van sociale huisvestiging.
  • Je woning heeft een maximumoppervlakte van 200m².
2024, een overgangsjaar

Particulieren blijven genieten van het verlaagde tarief van 6% btw, maar degenen die een heropgebouwde woning kopen via een bouwpromotor betalen vanaf 2024 wel 21% btw. De uitzondering: wie de omgevingsvergunning voor de heropbouw indiende voor 1 juli 2023 geniet wel nog van het verlaagde tarief

Huis dat wordt gesloopt
Bron: Pexels - Samuel Cruz

Ook voor 32 centrumsteden* is er een overgangsregel voor particulieren en rechtspersonen: als de vergunning voor 1 januari 2024 wordt aangevraagd, heb je wel recht op het tarief van 6% btw.

*32 centrumsteden: Aalst, Anderlecht, Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Dendermonde, Doornik, Elsene, Etterbeek, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Moeskroen, Namen, Oostende, Roeselare, Schaarbeek, Seraing, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Noode, Sint-Niklaas, Ukkel, Verviers en Vorst

Kopen, huren & lenen

6. Meeneembaarheid registratierechten afgeschaft

Heb je je enige en eigen woning gekocht voor 2022? En ben je van plan een nieuwe woning te kopen na 31 december 2023? Dan vervalt het principe van de meeneembaarheid. Met andere woorden: de registratierechten die je betaalde voor je huidige woning, kan je niet meer deels recupereren voor de aankoop van je nieuwe woning. Je zal dus opnieuw 3% registratierechten betalen.

7. Verlaagde dossierkosten

Er is gelukkig ook goed nieuws voor wie vanaf 2024 een woning koopt. Banken mogen vanaf dan nog maximum € 350 aan dossierkosten aanrekenen i.p.v. € 500.

Sleutels nieuwe woning
Bron: Pexels - Oleksandr P

8. Stijging huurprijs slecht geïsoleerde woningen

Sinds oktober 2023 mogen de huurprijzen weer geïndexeerd worden. De Vlaamse regering had een tijdelijk verbod opgelegd aan verhuurders tijdens de energiecrisis om de huurders te ondersteunen. Nu de energieprijzen weer zijn gestabiliseerd, mag de huurprijs voor een woning met energielabel D, E of F terug geïndexeerd worden.

Meer weten over bouwen en verbouwen?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.

Scroll naar top