Van bad naar douche in 1 dag

Kleiner wonen is een feit. Daarom ruilen we een bad vaker in voor een douche om extra ruimte te creëren in een kleine badkamer. En voor die verbouwing heb je geen weken nodig, want van een bad naar douche gaan kan al in één dag.

Waarom je bad vervangen?

Kleiner wonen

Je badkamer mag misschien wel een douche en bad ineen hebben, zo’n badkuip neemt meteen heel wat plaats in beslag. De gedachte aan meer ruimte met enkel een douche klinkt daarom zeer aanlokkelijk. Tijd om van je (kleine) badkamer een balzaal te maken.

Ouder worden

Je hoort het misschien niet graag, maar ook je leeftijd kan een beslissende factor zijn om je bad te vervangen door een douche. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het kan worden om met gemak je bad in te stappen. Met een douche heb je geen hoge instap, wat voor extra comfort en veiligheid zorgt.

Design

Ook om esthetische redenen kan je voorkeur gaan naar enkel een douche. Een douche heeft een grotere veelzijdigheid qua design dan een bad. Je kan werken met rookglas, tegels die je doortrekt, een regendouche, etc. Pas je badkamer aan aan jouw stijl.

Inloopdouche met douchebak
Bron: 99.films – Unsplash

Waar komt de douche te staan?

Het gemakkelijkste is om de douche te plaatsen waar het bad stond. Op die manier bespaar je heel wat centen en tijd. Heb je een raam boven het bad? Bekijk dan of het mogelijk is om de douche te plaatsen naast het raam. Heb je die mogelijkheid niet? Dan moet je het raam dichtmaken. Tenzij je graag met een raam boven je hoofd doucht natuurlijk.

Welke douche kies je?

Douchecabine

Kies je voor een douchecabine, dan kies je voor een gesloten ruimte die bestaat uit verschillende wanden, een douchebak en eventueel een dichte bovenkant. Je hebt de keuze uit vele modellen: rechthoekige, vierkante, ronde, halfronde … en kunnen voorzien worden van tal van snufjes zoals een vochtbestendige radio of massagestralen. Hou er wel rekening mee dat vuil en kalk zich rapper nestelen in de verschillende hoekjes en kantjes.

Inloopdouche met stalen douchewand
Bron: Hemant Kanojiya - Unsplash

Inloopdouche

Een inloopdouche is een echte blikvanger in je badkamer die meteen ruimte en luxe uitstraalt. Je hebt ook weinig randen waar het vuil zich kan nestelen. Daarnaast is een inloopdouche een open concept. Je loopt er makkelijk in en de warmte van de douche verwarmt ook je badkamer. Je hebt dus geen groot temperatuurverschil als je uit de douche stapt.

Afvoer en leidingen

Dan is het nu tijd voor de echte werken: je bad uitbreken. Je kan ervoor kiezen om het zelf te doen, maar het is aangeraden om een vakman te laten komen. Die vakman verwijdert het bad en de omkasting waar het bad op steunde.

Om de douche te installeren wordt er meestal ook nog gesleuteld aan de afvoer en leidingen. De afvoer van een bad steekt namelijk net iets boven de vloer uit, waardoor ze nog wat ingekort moet worden. Ook de leidingen moeten iets verlegd worden omdat ze zijn afgestemd op een badkraan die iets lager zit dan een douchekraan.

Badkamertegels

Bad weg en alle technieken zijn in orde? Tijd om jouw gekozen douche te plaatsen! Afhankelijk van jouw gekozen douche betegelt de vakman eerst nog de kale plekken. Bij een douchecabine is daar niet te veel werk aan, want de cabine wordt geplaatst voor de wand waar het bad stond. Bij een inloopdouche is wel wat meer tegelwerk vereist.

Staat je douche er? Dan is het enkel nog kwestie van de kranen en de douchekop op de juiste manier aan te sluiten.

Inloopdouche met tegelvloer
Bron: Alexander Fife - Unsplash

Nog meer tips over je badkamer?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.

Scroll naar top