Van beton naar bloemen: je groene stadstuin

In een stedelijke jungle waar beton en steen de bovenhand nemen, is het belangrijk om een groene oase te creëren.  En ruimtegebrek hoeft daarbij geen belemmering te zijn voor je groene ambities. Speel met creatieve indelingen en haal het maximale uit jouw tuin.

Diepte creëren

Hoogteverschillen

Door verhoogde plantenbedden, borders of terrassen voeg je visueel interessante elementen toe om extra diepte te creëren. Indien mogelijk kan je ook verschillende niveaus aanleggen in je tuin om het verdiepend effect te stimuleren. Als dat wat teveel gevraagd is kan je ook gewoon met verschillende hoogtes van planten werken. Hogere en donkere planten zet je best achteraan de tuin, kleinere en lichtere planten zet je dan weer vooraan.

Materiaalsoorten

Het gebruik van verschillende materialen zoals hout, steen en metaal kan ook helpen om diepte en textuur aan een stadstuin toe te voegen. Denk aan een combinatie van groene borders, houten plantenbakken en stenen paden om een gevarieerde en uitnodigende buitenruimte te creëren.

Gevel met overvloed aan planten
Bron: Scott Webb - Unsplash

Verlichting

Verlichting in je tuin speelt niet enkel een cruciale rol voor de sfeer, het zorgt ook voor een verruimend effect. Met goed geplaatste verlichting lijkt het wel alsof je tuin een verlengde wordt van jouw woonkamer.

Ruimte optimaal benutten

Verticale tuin

Een verticale tuin is een uitstekende manier om ruimte te besparen in een stadstuin. Door planten verticaal te laten groeien, bijvoorbeeld tegen een muur of schutting, voeg je meer groen toe zonder grondoppervlak te verliezen. Zon’ verticale tuin kan een groene wand zijn met een verscheidenheid aan planten, maar evengoed klimop of hangende plantenzakken.

Kleine stadstuin met veel groen
Bron: Robin Wersich - Unsplash

Aangepast meubilair

Het kiezen van het juiste meubilair is ook belangrijk om de ruimte in een stadstuin optimaal te benutten. Kies voor multifunctionele meubelstukken zoals inklapbare tafels, modulaire zitbanken en opbergbanken om flexibiliteit en functionaliteit te bieden.

Beplanting

Last but not least, de beplanting is het hart van elke stadstuin. In een kleine stadstuin wil je niet dat alles snel overwoekert, dus ga voor compacte, onderhoudsvriendelijke en langzaam groeiende planten. Daarnaast krijgt een stadstuin meestal niet al te veel zonlicht. Kies dus ook planten die gedijen met minder zonuren.

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.

Scroll naar top