Klimaattuin: jouw klimaatvriendelijke tuinoase

Hittegolf hier, stortbui daar, windhoos ginder … In een wereld waar klimaatverandering een steeds grotere rol speelt, groeit de behoefte aan duurzame oplossingen in alle aspecten van ons leven. Ook in die van onze tuin.

Wat is een klimaattuin?

Een klimaattuin is een groene oase die niet alleen esthetisch plezier biedt, maar ook een positieve impact heeft op het klimaat en milieu. Zo’n tuin is dus beter bestand tegen lange droogtes, natte zomers, hevige regen, etc. In tegenstelling tot andere tuinen staat de natuur in een klimaattuin in functie van een doel: streven naar een stabiel en veerkrachtig ecosysteem zodat het een aangenaam klimaat creëert in de tuin.

Groene klimaattuin met boom en bankje
Bron: Olivia Hibbins – Unsplash

Hoe maak ik een klimaattuin?

Verkoelende bomen

Een van de meest impactvolle keuzes die je kan maken in een klimaattuin is het planten van bomen. In de schaduw van een boom is het al snel 5° koeler. Er vlak onder zelfs 10° tot 15°. Daarnaast helpen bomen ook om wateroverlast in je tuin te voorkomen. Ongeveer een vijfde van de neerslag wordt opgevangen door een boom, waarna het opnieuw verdampt. Het water dat niet verdampt, stroomt via de takken en stam naar beneden om opgenomen te worden door de wortels.

Klimaattuin met planteneilanden
Bron: Valentina Chernobay - Unsplash

Vermijd verharding

Hoe meer tegels en verharding je hebt in je tuin, hoe warmer het wordt. Vermijd daarom traditionele verharding, zoals betonnen paden of stenen terrassen, en kies voor waterdoorlatende oppervlakken. Dat laat water toe om in de grond te dringen, waardoor het grondwater wordt aangevuld en overstromingen worden verminderd. Overweeg grindpaden of grastegels als alternatieven.

Kijk niet enkel naar de grond, maar ook naar de muren. Door een muur in een lichtere tint te schilderen of ze te bekleden met hout zakt de temperatuur aanzienlijk. Nog beter: laat je muur begroeien met gevelplanten voor extra verkoeling.

Groendak

Een groendak is een uitstekende manier om extra groen toe te voegen aan je klimaattuin. Het draagt niet alleen bij tot de isolatie van je huis, maar biedt ook een habitat voor insecten en vogels. Kies voor plantensoorten die goed tegen warmte kunnen en zorg voor een goede waterafvoer.

Waterpartijen

Waterpartijen zoals vijvers, een wadi of regentonnen, kunnen een cruciale rol spelen in een klimaattuin. Ze bieden niet alleen een bron van water voor planten en dieren, maar helpen ook bij het reguleren van de vochtigheid in de omgeving. Overweeg het gebruik van regenwater om je waterpartijen te vullen en minimaliseer zo je impact op het lokale waterleven.

Weelderige kleine tuin met bankje
Bron: CrowN – Unsplash

Planteneiland

Creëer een diversiteit aan planteneilanden in je tuin door te spelen met verschillende hoogtes, texturen en kleuren. Kies voor inheemse planten die goed zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en die weinig onderhoud nodig hebben. Dat stimuleert biodiversiteit, voorkomt uitdroging van je tuin en draagt bij tot de algemene gezondheid van je klimaattuin.

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.

Scroll naar top