De 4 aandachtspunten voor een gezond binnenklimaat

Wist je dat we meer dan de helft van onze dagen binnen spenderen? Hoog tijd dus om ervoor te zorgen dat jouw binnenklimaat gezond en aangenaam is. En dat gezond binnenklimaat steunt op vier pijlers die BVL graag voor je uitlicht: airco, ventilatie, verwarming en zonne-energie. 

Airco, een verfrissende wind in huis

Een airco-systeem ventileert en zuivert de binnenlucht die je inademt en reguleert de vochtigheidsgraad. Dat zorgt ervoor dat je je beter, creatiever en actiever voelt, maar ook dat je elektronische apparaten langer meegaan. Daarnaast zijn airco’s niet enkel in staat om te koelen, maar ook om te verwarmen. Een warmtepomp dus eigenlijk die je kan inzetten bij het verwarmen van een veranda, praktijk, home-office … Dankzij hun compacte formaat zijn airco’s eenvoudig te installeren, zelfs in kleine ruimtes. Via een afstandsbediening via infrarood, of in sommige gevallen via je smartphone, kan je je airco bedienen en genieten van een fluisterstille verkoeling of verwarming.

Waarom is ventilatie zo belangrijk?

Door steeds beter te isoleren en luchtdicht te bouwen met de huidige normen voor energiezuinige woningen, kan vervuilde binnenlucht onze woning niet meer zo goed verlaten. Zo krijgen bacteriën, schimmels, microben en ziektekiemen vrij spel om te groeien. Daardoor loop je bij onvoldoende ventilatie meer kans op gezondheidsklachten zoals allergieën, hoofdpijn, concentratiestoornissen, irritaties aan de ogen en luchtwegen, benauwdheid en chronische verkoudheid. Het is dus essentieel om de lucht in je woning regelmatig te verversen. De ideale vuistregel voor een gezonde omgevingslucht in je woning? Ventileer 24 uur per dag en verlucht minstens 2 keer 15 minuten per dag. 

Wat is het verschil tussen verluchten en ventileren? Bij verluchten zet je je raam of buitendeur wagenwijd open gedurende een korte tijd. Bij ventileren zorg je 24 op 24 voor verse lucht.

Woonkamer met airco
Bron: BVL

Verwarmen met een warmtepomp

Ben jij aan het (ver)bouwen? Of wil je je bestaande woning uitrusten met een onderhoudsvriendelijk en energie-efficiënt verwarmingssysteem? Kies dan voor een warmtepomp! Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, zelfs bij koud weer. Door middel van een compressor zorgt een warmtepomp voor een efficiënte verwarming van je woning. Het enige wat ze nodig heeft is elektriciteit. De warmtepompen bij BVL beschikken over de meest geavanceerde technologieën om de energiefactuur van je woning zo laag mogelijk te houden en om je een comfortabel binnenklimaat te geven het heel jaar door.

Wat moet ik verstaan onder hernieuwbare zonne-energie?

Zonne-energie is de energie die afkomstig is van de zon, in de vorm van licht en warmte. Samen met windenergie, getijdenenergie, waterkracht en biomassa vormt zonne-energie meer dan 99,9% van alle hernieuwbare energie op aarde. Wist je trouwens dat de zon in 1 uur net zoveel energie levert als alle mensen op aarde samen in een heel jaar verbruiken? Onze energiebevoorrading via zonnepanelen gebruikt daar slechts een fractie van! De alternatieve energiebevoorrading op basis van natuurlijke zonne-energie biedt dus nog veel ruimte voor groene groei. Als we bijvoorbeeld 1% van de Sahara met zonnepanelen zouden bedekken, kunnen we voldoende elektriciteit produceren voor de hele wereld.

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.

Scroll naar top