Lenen voor een woning, hoe doe je dat?

Het is best wel angstaanjagend, zo je eerste huis kopen. Vooral die enorme lening die je moet afbetalen klinkt soms overweldigend. Aangezien er maar weinigen een woning ‘handje-contantje’ kunnen betalen, moeten de meesten onder ons zich beroepen op de bank voor een woonkrediet. Maar hoe begin je aan zo’n lening?

Kijk naar je inkomen

De basis van je hypothecaire lening start bij je inkomen. Het is aangeraden om maximum een derde van je maandelijks nettoloon af te staan aan de lening, zodat je nog comfortabel kan rondkomen. Aan de hand daarvan kan je ook een schatting maken van je leencapaciteit. Dat doe je door het derde van je loon te vermenigvuldigen met het aantal maanden dat je wil afbetalen. Natuurlijk is dat maar een ruwe schatting. Het best ga je naar je bank om je te informeren over een woonkrediet.

Een huis zoeken op de markt

Man die geld uit zijn portefeuille haalt

Het leukste deel van een lening aangaan, is natuurlijk zoeken waarvoor je een lening aangaat! In dit geval op de huizenmarkt! Bekijk zoveel mogelijk woningen die binnen je budget vallen zodat je een beeld kan vormen wat je voor jouw prijs kan krijgen. Heb je er eentje op het oog? Ga dan zeker nog een paar keer langs, eventueel met een architect of aannemer, om eventuele gebreken te spotten. Volledig overtuigd? Tijd om een bod uit te brengen! Om nog wat extra te kunnen besparen mag je bod gerust 10 – 15% lager zijn dan de vraagprijs, en word je nog altijd als serieuze koper beschouwd.

Een lening aangaan

Eens je je droomhuis hebt gekocht, is het tijd om een lening aan te gaan. Ga hiervoor best langs bij verschillende banken om te bekijken wat ze te bieden hebben qua woonkrediet. Deins er zeker niet voor terug om wat te onderhandelen.

Spaarpot met kleingeld die is omgevallen

De grootte van je lening

Banken houden van zekerheid, en daarom zien ze je ook graag komen als je vast werk hebt. Op die manier is de kans groter dat je een lening krijgt. In het algemeen leent een bank je 80% van de te betalen som. Dat wil dus zeggen dan je 20% van de kosten van je woning uit eigen kapitaal moet komen.

De duur van je lening

Een lening kan je bij de meeste financiële instellingen over een lang tijd aflossen. Bij sommigen tot wel 40 jaar! Hou daarbij wel in het achterhoofd dat je met een korte looptijd meer maandelijks moet aflossen. Bij een langere looptijd moet je minder van je lening aflossen per maand, maar betaal je wel meer interest.

Interestvoet

Bij de interestvoet heb je keuze tussen twee mogelijkheden

  1. Vaste interestvoet: Daarbij betaal je maandelijks een vaste som gedurende de hele looptijd.
  2. Variabele interestvoet: Een variabele rentevoet is onderhevig aan de marktomstandigheden. Het kan dus zijn dat je het ene jaar minder moet betalen omdat de interestvoet daalt, maar ook het omgekeerde kan gebeuren.

Bijkomende kosten

Eens je je een lening bent aangegaan, moet je ook nog rekening houden met extra kosten. Dat zijn onder andere de dossierkosten en de hypotheek- en registratierechten. Deze kan je gemakkelijke berekenen via https://www.notaris.be/rekenmodules

Daarnaast is het ook verplicht om een schuld-saldoverzekering, brandverzekering en borgtochtverzekering af te sluiten. Deze hoeven niet per se bij dezelfde bank waar je leent, dus je kan gerust andere instelling aanspreken om de goedkoopste te vinden.

Meer nieuws over de immowereld?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief voor maandelijkse tips of lees een van onderstaande blogs.

Scroll naar top