Kerstboom: nep of echt?

Woohoow! Kerst komt er weer aan! Dat betekent dus ook dat het hoog tijd wordt om een kerstboom in huis te halen. Maar sta je wel eens stil bij de milieu-impact tijdens deze massaverkoop aan (plastic) kerstbomen?

Plastic kerstbomen

Hoewel er al tal van onderzoek is gedaan naar kunstkerstbomen – wie wist dat er hier onderzoek naar werd gedaan – is er nog geen duidelijkheid hoelang je een plastic kerstboom moet bijhouden om goed te doen voor het milieu. De studies lopen uit tussen de 9 en 18 jaar, dus laten we een gemiddelde nemen van 13 jaar. Deze 13 jaar is te wijten aan de toetakeling van het milieu door het productieproces en de afvalverwerking. Daarbij komt dan ook nog eens transport kijken. Spijtig genoeg gooien we een plastic kerstboom na zo’n vijf jaar al weg en laten we de recyclage over aan de verbrandingsoven.

woud met naaldbomen

Echte kerstbomen

  • Afgezaagde bomen: Hoewel bomen afzagen niet meteen milieuvriendelijk klinkt, kan je bij kerstbomen er een lichte uitzondering aan geven. Alle kerstbomen worden gekweekt op een boerderij. Er worden dus geen natuurlijke bossen gekapt om je kerstboom in huis te halen. Nadat de boom is gekapt, wordt er ook meteen een nieuwe boom geplant. Eens de kerstperiode gedaan is, breng je je kerstboom best niet naar een kerstboomverbranding. Jij weet wel, opwarming van de aarde. Je brengt ze best naar een containerpark waar de boom wordt verhakseld zodat het versnipperd materiaal nog dienst kan doen als compost of materiaal voor bospaadjes.
  • Kerstboom in een pot: De plantenwinkels staan deze periode waarschijnlijk al vol met kerstbomen in een pot. Zwier ze niet weg na de kerstperiode, maar plant hem in je tuin. Kerstbomen met een grote kluit hebben de grootste overlevingskansen. Zorg er dan ook voor dat je de kerstboom regelmatig watergeeft, zowel als hij nog in de pot zit en als buiten staat.
  • Kerstboom huren: Voor wie het nog niet wist: je kan een kerstboom wel degelijk huren. Je huurt hem simpelweg en nadien breng je hem gewoon terug en worden ze opnieuw geplant. Het aanbod bij dit soort kerstbomen is echter wel beperkt.

Een klein addertje onder het gras wel: kerstbomen huren kan je nog niet in Belgïe. Je zal dus de landsgrens van Nederland moeten oversteken om er een te huren. De heen- en terugrit zorgt er dan wel voor dat het klimaatvoordeel van deze kerstboom teniet wordt gedaan.

kerstboom met lichtjes
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top