Je spaarplan opstellen in 5 stappen

Sparen is makkelijker gezegd dan gedaan. Want je mag die unieke broek in de winkel toch niet zomaar voor je neus laten voorbijgaan? Oeps, daar gaat er weer € 100 vandoor! Herkenbaar probleem? Dan helpen we je het gat in je hand te dichten door een spaarplan op te stellen in 5 stappen.

Stap 1: een spaardoel opstellen

Zet geen doel als ‘ik wil sparen’, want dat is veel te vaag. Met een concreet doel voor ogen weet je waar je naartoe werkt. Dat stimuleert ook meer om te sparen. Zo’n doel kan een rondreis in Amerika zijn, de aankoop van een nieuwe auto of een IPhone. Houd je spaardoel wel realistisch en stel niet te veel doelen in een keer op.

Stap 2: Inkomsten en uitgaven in kaart brengen

Om je spaardoel te bereiken heb je eerst centen nodig. En om te weten waar die vandaan komen of naartoe gaan stel je best een overzicht samen. Daarvoor kan je handige apps gebruiken, zoals MoneyLover, waarbij je je inkomsten en uitgaven per maand ingeeft per categorie. Zo weet je meteen waar je het meeste geld aan besteed.

spaarvarken spaarsplan
Bron: Fabian Blank - Unsplash

Stap 3: Variabele kosten berekenen

Ga per maand je uitgaven na die je in de vorige stap hebt opgeteld. Hou daarbij geen rekening met de vaste kosten zoals de huur, leningen en afbetaling, want die moet je sowieso betalen. De kosten die je dan nog overhoudt zijn de variabele kosten zoals etentjes, cinema en shoppen. Deel deze op in categorieën zodat je uiteindelijk een schema bekomt waar je het meeste aan uitgeeft. Dat is dan ook de categorie waarop je kan bezuinigen.

meisje dat geld in een spaarpot steekt
Bron: Annie Spratt - Unsplash

Stap 4: Maak een tijdsplanning op

Om je spaardoel te bereiken, stel je best ook een tijdsplanning op. Die kan op twee manieren:

  • Tijdsplanning afhankelijk van hoeveel je spaart per maand. Daarbij kijk je naar het totaalbedrag dat je spaart per maand en zet je er een som van opzij. Na x-aantal maanden zal je dan je uiteindelijke spaardoel bereikt hebben. Bijvoorbeeld: Je spaart € 500/maand en je spaardoel is een auto van € 10.000. Dan zal je na 20 maand € 10.000 hebben gespaard.
  • Tijdsplanning afhankelijk van een tijdsperiode. Daarbij kijk je naar wanneer je je spaardoel wil behalen en je past je budget hieraan aan. Bijvoorbeeld als je een auto wil van € 10.000 in 10 maand. Dan zal je per maand € 1.000 opzij moeten leggen.

Stap 5: Spaarrekening openen en beginnen maar!

Eens je weet waarvoor je spaart en hoeveel je per maand zal sparen is het tijd om je plannetje in werking te zetten. Open best een aparte spaarrekening zodat je je budget elke maand ziet aandikken. Je kan ook gewoon een automatische overschrijving instellen naar je nieuwe spaarrekening zodat je het zeker niet vergeet.

Omgaan met geld is een hele verantwoordelijkheid

Lees daarom onze tips in onze maandelijkse nieuwsbrief of lees een van onderstaande blogs.

Scroll naar top