Sfeerverlichting in huis voor extra gezelligheid

De juiste sfeerverlichting in je woning is een absolute must. Je interieur kan er nog zo gezellig uitzien, maar dat doet er niet toe als het baadt in het verkeerde licht. Maar hoe krijg je die goede sfeerverlichting?

Accentverlichting

Accentverlichting is een van de opties om de juiste toon te vinden in sfeerverlichting. Zoals het woord al uitschijnt, leg je een accent op een bepaalde ruimte, hoek, voorwerp … door middel van licht. Dat kan gaan over een schilderij dat belicht wordt met een spot of een zithoek met een grote leeslamp. Voor alle zekerheid kan je best een lichtplan opmaken zodat je perfect weet welk (type) licht waar hoort.

Indirecte verlichting

Bij indirecte verlichting is de lichtbron weggestopt achter een voorwerp, kast, muur, etc. Je kan de lichtbron dus niet rechtstreeks waarnemen, maar enkel de gloed ervan. En dat is net waarover het gaat met indirecte sfeerverlichting: zacht licht dat weerkaatst wordt door de ruimte. Dat kan bijvoorbeeld door een vloerlamp waarbij het licht naar boven schijnt en wordt weerkaatst door het plafond.

Er wordt ook vaak gebruik gemaakt van led-strips. Die zijn makkelijk te bevestigen aan je kast of muur. Vroeger had led-licht nog de slechte naam van enkel fel wit licht te hebben, maar dat is dezer tijd helemaal het geval niet meer.

Schemerlicht op vloerlamp - sfeerlicht
Bron: John Mavroyannis - Unsplash

Vrijstaande armaturen

Wat een goede, ouderwetse vloerlamp of nachtlamp wel niet kan doen! Door op verschillende plaatsen in je woning vrijstaande lampen te plaatsen kan je spelen met licht. Bovendien zijn ze ook gemakkelijk te verplaatsen.

Dimmers

Plaats dimmers op je bestaande verlichting en je lichten worden meteen multifunctioneel. Tijdens het koken of opruimen kan je bijvoorbeeld je hoofdlicht aanzetten, maar als het ’s avonds wat gezelliger wordt, kan je die lichten gewoon dimmen. Door je lichten te dimmen, wordt je ruimte meteen sfeervoller.

Hanglamp die brandt
Bron: Carolyn Christine - Unsplash

Kleurtemperatuur

Nog een laatste tip die vooral van toepassing is op led-lampen: let op de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur bepaalt de warmte van het licht en wordt uitgedrukt in Kelvin. Het licht van een gloeilamp is bijvoorbeeld ideaal voor sfeerverlichting en bedraagt 2700K. Heeft je led-lamp een hogere waarde, dan zal die koeler licht uitstralen.

Vind je van jezelf dat je een groot licht bent?

Breid dan je kennis uit met een van onderstaande blogs of schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief voor extra (ver)bouwkennis.

Scroll naar top