Een lichtplan opstellen: hoe begin ik eraan?

En toen was er licht! De eerste dag van de schepping besefte God dat licht uitermate belangrijk is. Het valt dan ook moeilijk te ontkennen! Je besteedt daarom best voldoende aandacht aan je verlichting thuis. Die verlichting bepaalt namelijk de functionaliteit van je huis, maar zet ook een bepaalde sfeer. Een lichtplan is dus welkom!

Stap 1: maak een plattegrond

De start van je lichtplan begint met een plattegrond van de ruimte. Meet daarvoor elke ruimte goed op en teken ze op schaal zodat de verhoudingen correct zijn. Voeg ook al je meubels en objecten toe. Vergeet ook je ramen niet omdat ze al voor natuurlijk licht zorgen. Indien er al stopcontacten en aansluitingen in de woning zijn voorzien, duid je die ook aan op de plattegrond van je lichtplan.

Plattegrond huis lichtplan
Bron: Anete Lusina - Pexels

Stap 2: duid de activiteiten aan

Nadat je de plattegrond hebt getekend, duid je aan welke activiteiten in de ruimte plaatsvinden en welke functie ze hebben. Aan de eettafel kan je bijvoorbeeld zowel gezellig dineren alsook thuiswerken. Of misschien heb je een zithoek waar je graag de krant leest? Pen even de activiteiten neer die je in de bestemde ruimte uitvoert om te weten welke soort verlichting er nodig is. Vergeet niet om ook bepaalde voorwerpen te accentueren, zoals een schilderij.

Verlichting met verschillende hangende lampen
Bron: Patrick Tomasso - Unsplash

Stap 3: verlichting plaatsen

  • Basisverlichting
    Start eerst met de basisverlichting die je in de ruimte nodig hebt. Zorg daarbij voor een goede balans tussen direct licht en indirecht licht. Plafondlampen of spots zorgen bijvoorbeeld voor direct licht. Een staande lamp eerder voor indirect licht. Zorg ervoor dat de lichtcirkels naar verschillende ruimtes net overlappen, zodat er een mooie overgang wordt gecreëerd en er geen donkere hoeken zijn.

  • Sfeerverlichting
    Plan daarna de sfeerverlichting in. Deze is puur om je woning gezellig te maken aan de hand van verlichting. Speel met licht en donker en met verschillende hoogtes.
  • Praktische verlichting
    Ten slotte plaats je ook de functionele verlichting op je plattegrond. Dat is voor plaatsen waar je bijvoorbeeld werkt of een boek leest. Kijk ook eerst eens goed of je bepaalde types verlichting niet met elkaar kan combineren.
Relax interieur met lamp als eyecatcher
Bron: Medhat Ayad - Pexels

Stap 4: armaturen selecteren

Nadat je verlichtingsplan is opgesteld, kan je de armaturen voor je verlichting uitzoeken. Daarbij komt je persoonlijke voorkeur volledig naar boven, maar hou ook rekening met je budget. Leuke lampen kunnen je portefeuille rap doen slinken.

Je lichten te lang laten branden?

Ontvang dan tips om je energiefactuur te verlagen via onze blogs of nieuwsbrief

Scroll naar top