5 tips om energie te besparen

Energie besparen kan je op verschillende manier en hangt ook een beetje af van je financiële status. De ene kiest ervoor om zonnepanelen te installeren en zijn dak te isoleren, maar ook zonder er al te veel geld mee te moeien kan je besparen op je energieverbruik. Want de kleine dingetjes maken soms een groot verschil! 

Graadje lager

Zet je verwarming eens een graadje lager. In de meeste huishoudens beslaat de temperatuur zo’n 60% van je totale energieverbruik. Laat de temperatuur dalen met een graad, dan bespaar je maar liefst 7% energie. Durf gerust nog een graad lager te gaan en gewoon lekker gezellig tegen elkaar aan te kruipen onder een dekentje. Minder energie, meer gezelligheid! Zet ’s nachts ook de verwarming uit en bespaar nog zo’n 10% op je energie.

Tip: Laat niks op de radiatoren liggen zoals natte handdoeken of kleren. Bedekte radiatoren verliezen dan 10% van hun efficiëntie.

Ledlampen

Heb je nog oubollige gloeilampen thuis? Doe ze dan meteen weg en vervang ze door ledlampen! Ledlampen gaan namelijk veel langer mee en verbruiken minder energie. Per lamp die je vervangt voor een ledlamp bespaar je zo’n €12 per jaar. Heb je twintig lampen die je in huis moet vervangen? Dan bespaar je maar liefst €240 per jaar. Wat houdt je nog tegen?

A+++

A+++ toestellen verbruiken veel minder energie dan hetzelfde toestel met energielabel C of D. Zelfs in vergelijking met energielabel A zijn ze nog 30% zuiniger.

Aan zo’n energiezuinig toestel hangt natuurlijk ook een prijskaartje. Hoe zuiniger, hoe meer je betaalt. Hou echter wel in het achterhoofd dat je deze investering na verloop van tijd volledig terugverdient. Laat de prijs je dus niet afschrikken! 

gloeiende hanglampen café

Sluipverbruik

Jaarlijks betalen we zo’n €100 extra op onze energierekening door sluipverbruik. Dit gaat dan vooral over elektronica zoals tv, computer en laders. Zonder erbij na te denken laten we ze gewoon aanstaan zonder ze te gebruiken. Uitschakelen dus die handel! Laat je toestellen ook niet in slaapstand staan, want deze optie verbruikt nog steeds energie.

laptop die ingeplugd is

Koelkast

Zet een koelkast of diepvries niet te dicht bij een warmtebron. In sommige huishoudens staan ze bijvoorbeeld naast het fornuis of de (microgolf)oven. Let op om ze ook niet op een te koele plaats te zetten, want een koelkast werkt pas ideaal als er een verschil van 5°C tussen binnen en buiten. Zorg er ook voor dat de koelkast op 10cm van de muur staat. Om iets te koelen produceert een koelkast ook enorm wat warmte die langs de achterkant vrijkomt. Als ze tegen een muur wordt geplaatst verwarmt de koelkast zichzelf eigenlijk, waardoor ze extra moet werken om af te koelen.  

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top