Waarom kiezen voor aluminium ramen en deuren?

Heb je bouwplannen of zijn je ramen en deuren aan vervanging toe? Dan komt er een moment waarop je jezelf de vraag stelt welk materiaal je moet gebruiken. Vroeger was hout zo goed als de norm, maar vandaag zijn PVC en aluminium vooral in trek. Over de aluminium mogelijkheid geven we je graag de voor- en nadelen mee.

Voordelen aluminium ramen en deuren

 • Licht, maar sterk materiaal
  Ondanks de lichte eigenschap van aluminium, kan het heel wat gewicht dragen. Aluminium heeft dan ook de mogelijkheid om grote raampartijen te creëren. Om dezelfde draagkracht en sterkte te creëren met PVC zou je al snel dikkere en lompe kozijnen hebben.
 • Goede isolatiewaarde
  Vroeger scoorde aluminium niet goed op vlak van isolatiewaarde. Gelukkig is dat vandaag de dag al helemaal anders. Tegenwoordig hebben sommige aluminium profielen een U-waarde die laag genoeg is dat ze zelfs in passiefhuizen worden gebruikt.
Grote en hoge ramen in aluminium profiel
Bron: Darshan Patel - Unsplash
 • Duurzaam en onderhoudsvriendelijk
  Een groot pluspunt aan aluminium ramen en deuren is dat ze 100% recycleerbaar zijn. Uit oude aluminium profielen kan je gewoon nieuwe maken. De levensduur is dan ook veel langer dan hout of PVC. Bovendien is aluminium ook erg onderhoudsvriendelijk: het trekt weinig stof en vuil aan, het is kleurvast en vochtbestendig. Om de profielen schoon te maken hoef je ook enkel maar een sopje te maken en kan je ze zo afkuisen.
 • Brandwerend en inbraakveilig
  Aluminium ramen en deuren zorgen ook voor extra veiligheid. Ze zijn niet brandbaar en het sterke materiaal is ook niet makkelijk te beschadigen.
 • Modern en elegant
  Ook op designvlak blijft aluminium niet achter. Door de stabiliteit en de sterkte kan je heuse raampartijen maken en toch een slank profiel behouden. Ideaal voor een strakke en moderne woning.

Nadelen aluminium ramen en deuren

 • Duurder dan alternatieven
  Aan al die voordelen hangt natuurlijk ook een prijskaartje, en dat prijskaartje is niet van de minste. In vergelijking met hout is aluminium ongeveer 15% duurder en in vergelijk met PVC zelfs 30% duurder.
Aluminium deurframe met focus op sleutelgat
Bron: Bernard Hermant - Unsplash
 • Schade
  Heb je schade aan je aluminium ramen of deuren? Dan is die schade zo goed als onherstelbaar. Bij aluminium deuren zie je bijvoorbeeld vaak krassen rond het sleutelgat. Die kan je niet meer wegdoen.
 • Niet overschilderbaar
  Aluminium profielen kan je niet overschilderen. Je moet dus op voorhand goed nadenken over de kleur, want die kleur blijft het tot je ze opnieuw vervangt. Gelukkig zijn er wel al meer dan 400 kleuren beschikbaar voor aluminium ramen en deuren, dus het aanbod is vrij ruim.

Benieuwd naar andere materiaalkeuzes?

Lees dan door onze andere blogs of schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief.

Scroll naar top