Parketvloeren: je gids voor het schuren en lakken

Kan jouw parket een opknapbeurt gebruiken? Om ervoor te zorgen dat je parketvloer de tand des tijds doorstaat en zijn natuurlijke pracht behoudt, is het van cruciaal belang om hem correct te schuren en te lakken. En dat kan in drie eenvoudige stappen: voorbereiding, schuren en lakken.

Voorbereiding als goede basis

1. Voorbereiding

Een gladde, propere ondergrond vormt de basis van een vlotte start voor jouw parketrenovatie. Begin met het verwijderen van alle meubels en tapijten uit de ruimte. Maak daarna je vloer stof- en vuilvrij. Check ten slotte op eventuele beschadigingen, zoals krassen of deuken, en repareer ze indien nodig. Vergeet ook niet te controleren op uitstekende spijkerkopjes of nietjes. Die kan je opsporen door zachtjes met een schildersmes over de vloer te gaan.

2. De juiste apparatuur

Gebruik geen materiaal dat na één keer niet meer werkt, maar wel hoogwaardig schuurapparatuur voor efficiënte resultaten. Het best heb je drie types schuurmachines: een bandschuurmachine om grof te schuren, een vlakschuurmachine voor middelgrof te schuren en een fijnschuurmachine voor de laatste afwerking. Hou ook zeker schuurpapier bij de hand van verschillende korrelgroottes om je aan te passen aan de verschillende fases van het schuurproces.

3. Safety first

Fijn stof krijg je beter niet in je longen, zet dus zeker een mondmasker op. Draag ook een veiligheidsbril en gehoorbescherming. En wil je achteraf geen maand met droog haar rondlopen? Dan zet je best een muts op. Vergeet ook niet dat ventilatie cruciaal is om rondvliegend stof te minimaliseren.

visgraatparket
Bron: Beazy – Unsplash

Schuren: de kunst van het verfijnen

1. Grof, middelgrof en fijn schuren

Start met grof schuren om oude laklagen of beschadigingen te verwijderen. Beweeg de bandschuurmachine gelijkmatig over het oppervlak in een schuine baan van 45 graden in steeds dezelfde richting.

Na het grove schuurwerk is het tijd voor de volgende fase. Schakel over naar middelgrof schuurpapier om de vloer voor te bereiden op de finale afwerking.

De laatste schuurronde met fijn schuurpapier zorgt voor een zijdezachte afwerking en bereidt de vloer voor op de lakapplicatie.

Parketvloer
Bron: Kiwihug - Unsplash

2. Randen en hoeken

Voor de lastig bereikbare randen en hoeken is handmatig schuren vereist. Gebruik schuurpapier en een schuurblok om deze gebieden gelijkmatig te bewerken en een uniforme uitstraling te geven. Begin eerst met grof schuurpapier en bouw geleidelijk af naar fijn schuurpapier.

3. Proper maken

Verwijder na het schuren alle stofresten grondig. Gebruik daarvoor een stofzuiger en een vochtige doek.

Lakken: de finishing touch

1. Laksoort en kleurkeuze

Kies een laksoort die past bij jouw levensstijl en het beoogde gebruik van de ruimte. Matte lak verbergt krassen beter, terwijl glanzende lak een meer formele uitstraling biedt. Denk ook na over de kleurkeuze en hoe deze harmonieert met de rest van het interieur.

2. Applicatiemethoden

Breng de lak gelijkmatig aan en werk altijd in de richting van het houtnerf om een mooi patroon te behouden. Breng indien nodig meerdere lagen aan en schuur licht tussen elke laag voor een perfecte afwerking.

3. Nazorg en onderhoud

Laat de lak goed uitharden volgens de aanwijzingen van de fabrikant voordat je de ruimte opnieuw betreedt. Wees voorzichtig met meubels en vermijd zware belasting gedurende de eerste paar dagen.

parketvloer
Bron: Beazy – Unsplash

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.

Scroll naar top