Nieuwigheden voor (ver)bouwers in 2023

Een nieuw jaar betekent goede voornemens. En misschien is één van jouw goede voornemens in 2023 om een woning te kopen, te bouwen of te renoveren. Daarom lijsten we voor jou graag op welke nieuwe regels er gelden in de bouwsector voor (ver)bouwers.

Renovatieplicht

Koop jij een woning in 2023 met EPC-label E of F, dan geldt voor jou de renovatieplicht. Concreet betekent dit dat je 5 jaar de tijd krijgt om jouw woning te renoveren naar label D. Gelukkig is er wel een financiële tegemoetkoming van de overheid dankzij het renovatiekrediet met rentesubsidie van maximum € 60.000.  Zo zijn we weer een stapje dichter om Vlaanderen klimaatneutraal te maken.

Regenput verplicht bij grondige renovatie

Ben je van plan om een grondige renovatie uit te voeren waarbij je aanpassingen doet aan het afwateringssysteem? Dan moet je in 2023 ook een regenwaterput installeren. Bovendien worden ook de volumes van de put vergroot. Woningen met een dakoppervlakte boven de 80m² moeten een regenwaterput voorzien met een inhoud van minstens 7.500 liter. Is jouw dakoppervlakte groter dan 120m², dan bedraagt het volume minstens 10.000 liter.

Woning in stellingen
Bron: Jenia Flerman - Unsplash

Btw-verlaging bij sloop en heropbouw

Goed nieuws voor wie een woning sloopt om een nieuwe woning te bouwen! Het verlaagde btw-tarief van 6% i.p.v. 21% bestond al in 2022, maar wordt nu verlengd tot eind 2023. Dat om de bouw van nieuwe, energiezuinige woningen te stimuleren. Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor het gunstig btw-tarief. Daarom kan je ook beroep doen op de verlengde slooppremie van € 10.000 als je naast het voordeeltarief grijpt.

Bedrading elektriciteit
Bron: Ralph (Ravi) Kayden - Unsplash

Verstrengde energie-eisen

Het is ondertussen al een jaarlijkse klassieker, maar ook dit jaar worden de energie-eisen aangescherpt. Staat er een ingrijpende energetische renovatie op de planning in 2023? Dan moet je minstens 20 kWh/m² bruto vloeroppervlakte uit één of meerdere hernieuwbare bronnen halen. Voor nieuwbouw is dat zelf 25 kWh/m². Denk daarbij bijvoorbeeld aan een warmtepomp, warmtenet, zonnepanelen of een biomassaketel.

Premie zonnepanelen halveert

Installeer je voor de eerste keer zonnepanelen in 2023, dan bedraagt de maximale premie nog maar € 750 i.p.v. € 1.500. Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir liet weten dat mensen niet meer overtuigd hoeven te worden en dat zonnepalen zich steeds sneller terugverdienen.

Hybride warmtepomp verplicht bij nieuwbouw

Vanaf januari 2023 is de (hybride) warmtepomp verplicht voor elke nieuwbouwwoning. Deze hybride verwarming bestaat uit een condensatieketel op gas of stookolie die gecombineerd wordt met een warmtepomp. Hou er verder ook rekening mee dat je vanaf 2025 je nieuwbouwwoning niet meer kan aansluiten op het aardgasnet. Vanaf dan zal je moeten kiezen tussen een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.

Hoe kan je jouw woning verbeteren in 2023?

Misschien helpen onderstaande blogs wel verder. Of schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang maandelijks tips.

Scroll naar top