Wat is een finoven en hoe werkt het?

Back to the roots je gehele woning verwarmen met hout? Geen probleem! Met een finoven kan je op een ecologische wijze een aangename temperatuur verkrijgen in je woning met een minimum aan brandstof, werk en fijn stof, maar wel een maximum aan warmte.

Wat is een finoven?

Een finoven vindt zijn oorsprong in Finland en is een massieve kachel opgebouwd uit vuurvaste stenen en leem. De rookgassen die vrijkomen tijdens de verbranding warmen de stenen en leem op zodat die stralingswarmte afgeven aan de ruimte rondom. Bij goed geïsoleerde heb je 24 uur warmte na 2 uur stoken.

Finoven met zitbank
Bron: Unsplash - Leon Seibert

De werking van een finoven

Een finoven werkt volgens het tegenstroomprincipe. Dat wil zeggen dat de opstijgende rookgassen eerst via een lange weg naar vloerniveau worden geleid om nadien pas terug te stijgen en weg te gaan via de schouw. De tijd die de rook nodig heeft om het traject af te leggen zorgt ervoor dat er genoeg warmte afgegeven wordt. Die warmte, inclusief de hitte van het vuur zelf, verwarmt de gehele steenmassa die dan op zijn beurt stralingswarmte afgeeft aan de woning.

Heb je een groter model van finoven? Dan heeft dat enkel maar voordelen, want hoe groter je finoven, hoe groter de opslagcapaciteit (zowel voor rook als vuur), hoe meer massa er opwarmt en hoe meer stralingswarmte er wordt afgegeven.

Koppel dat zich verwarmt aan finoven
Bron: Pexels - Mikhail Nilov

Rendement

Hout verbranden is ecologisch verantwoord als dat ook met een hoog rendement gebeurd. En dat is het geval bij een finoven! Dankzij zijn enorm hoge verbrandingstemperatuur (zo’n 1.000 graden) verkrijg je zo goed als een complete verbranding. Dat zorgt voor een minimum aan rook en asvorming, maar wel een rendement van ongeveer 75% tot 80%.

Warme zitbank als surplus

Als extraatje wordt er vaak gekozen om de finoven uit te breiden met een zitbank. De rook die normaal je massa van je finoven opwarmt, warmt nu ook de zitbank op. Zo kan je heerlijk ontspannen op een warm plekje.

Zoek je nog meer manieren om je te verwarmen?

Schrijf je dan in op de maandelijkse nieuwsbrief of lees een van onderstaande blogs.

Scroll naar top