Sloop- en heropbouwpremie verlengd tot eind 2023

In sommige gevallen is het beter om een woning volledig af te breken en herop te bouwen dan ze te renoveren. En net voor die woningen werd in 2021 de sloop- en heropbouwpremie in het leven geroepen. Normaal gezien eindigt die premie eind 2022, maar ze wordt nu verlengd tot eind 2023 naar aanleiding van het btw-tarief van 6% dat eerder in 2022 ook al werd verlengd voor sloop- en heropbouwwerken.

Verlengd tot 2023

De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie die zou aflopen eind 2022 wordt verlengd met een jaar tot 31 december 2023. De premie die je ontvangt, blijft wel behouden op € 10.000. Je kan zo’n premie enkel aanvragen als het ook gaat over de combinatie slopen en heropbouwen van één of meerdere gebouwen die niet vallen onder een verlaagd btw-tarief. Met andere woorden: je kan de premie enkel aanvragen als je 21% btw betaalt voor sloop- en heropbouwwerken. Als je valt onder het verlaagde btw-tarief van 6%, dat eerder in 2022 ook werd verlengd, heb je geen recht op de premie.

Gebouw in stellingen - premie sloop en heropbouw
Bron: Jenia Flerman - Unsplash

6% btw

Sinds kort is ook het verlaagde btw-tarief van 6% verlengd tot 2023, wat ervoor zorgt dat je de sloop- en heropbouwpremie enkel kan aanvragen indien je niet in het hokje van het verlaagde tarief valt. Je hebt recht op het verlaagde btw-tarief als:

  • Je woning gedurende 5 jaar je enige en eigen woning is en de woning een bewoonbare oppervlakte heeft van maximum 200m².
  • Of als je in één van deze 13 centrumsteden woont: Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.
Vervallen woning - premie sloop en heropbouw
Bron: Nikola Johnny Mirkovic - Unsplash

Wat zijn de voorwaarden voor de sloop- en heropbouwpremie?

  1. Je komt niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop- en heropbouwwerken zoals hierboven beschreven.
  2. Je kan slechts 1 premie ontvangen per bouwproject.
  3. De premie moet aangevraagd worden binnen de 3 maanden na de goedkeuring van de omgevingsvergunning.
  4. Vraag je de premie pas aan in 2023? Dan worden de toekenningsvoorwaarden verstrengd. Je zal de premie pas ontvangen als je nieuwe woning een E-peil behaalt van max. E24. Vraag je je premie voor 2023 aan? Dan moet je woning voldoen aan E-peil E30.
  5. Wordt je omgevingsvergunning pas goedgekeurd in 2024, maar heb je ze wel aangevraagd in 2023? Dan heb je nog de tijd tot 30 juni om je premie aan te vragen.
  6. De premie kan je hier aanvragen.

Wil je op de hoogte blijven van veranderingen in de bouwsector?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en ontvang maandelijks tips. Of lees een van onderstaande blogposts!

Scroll naar top