Betaalbaar wonen: hamsterhuren

Het is niet vanzelfsprekend om in deze tijden een eigen woning op de kop te tikken. Zeker als je geen inbreng hebt van bijvoorbeeld familie. Gelukkig is de oplossing er: hamsterhuren!

Wat is hamsterhuren?

Bij hamsterhuren heb je de optie om een huurwoning te kopen. Dat wil zeggen dat je de eerste jaren huur betaalt voor je woning en nadien een deel van die huur kan recupereren voor de aankoop van diezelfde woning. Je hebt in totaal 8 jaar de tijd om te beslissen of je de huurwoning al dan niet koopt.

Wie kan hamsterhuren?

Iedereen! Zolang je maar de huishuur kan betalen. Veelal zijn het mensen die de eerste jaren niet veel eigen inbreng hebben en dus geen (nieuwbouw)woning kunnen kopen. Met hamsterhuren wordt de drempel om je eigen woning te kopen verlaagd omdat een deel van de huur ook ingebracht kan worden in de aankoop van de woning

Nieuwbouwwoning hamsterhuren
Bron: ARno Sonener - Unsplash

Hoe werkt hamsterhuren?

Hamsterhuren is een redelijk nieuw concept. Het aanbod is nog klein, maar de vraag al groot. Op dit moment kan je je op een wachtlijst plaatsen via hamsterhuren.be en word je op de hoogte gebracht wanneer een hamsterhuurproject bij jou in de buurt wordt opgestart.

Ben jij de gelukkige die een woning op de kop heeft kunnen tikken? Dan wordt er in de overeenkomst de optie om te kopen opgenomen zonder aankoopverplichting. Daarna worden de huurprijs en aankoopprijs bepaald voor 8 jaar conform aan de markt. Na die 8 jaar, of vroeger, moet je beslissen om de woning al dan niet te kopen. Koop je ze? Dan kan je minsten 50% van de betaalde huishuur inbrengen in je woonlening. Beslis je om toch niet te kopen? Dan wordt het betaalde huurgeld gezien als normale huur. 

Wanneer komt een woning in aanmerking?

Niet elke woning of elk appartement komt in aanmerking voor hamsterhuren, want de woning moet voldoen aan kwaliteitseisen en energienormen. Veel hamsterhuurprojecten zijn dan ook nieuwbouwwoningen.

  • Energiezuinig en ecologisch
    Een hamsterhuurwoning moet optimaal geïsoleerd zijn en moet beschikken over energiezuinige technieken zoals vloerverwarming, zonnepanelen en een warmtepomp.
Nieuwbouwwoning hamsterhuren
Bron: R Architecture – Unsplash
  • Kwaliteitsvol en duurzaam
    Alle materialen die gebruikt worden in de constructie van de woning moeten levenslang meegaan en kwalitatief zijn.
  • Stijlvolle afwerking
    Wonen moet ook aangenaam en comfortabel zijn. Daarom liggen de verwachtingen hoog qua afwerking van een hamsterhuurwoning. De woning is hoogwaardig en van een tijdloos design, maar wel met nog genoeg ruimte om je persoonlijke toets eraan te geven.

Meer weten over kopen en huren?

Lees dan onderstaande blogs en schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Scroll naar top