De voor- en nadelen van kunstgras

Het gras is altijd groener aan de overkant. Maar heb je het dan over kunstgras of echt gras? Om ervoor te zorgen dat het gras altijd het groenst is bij jou, hebben we de voor- en nadelen van kunstgras opgesomd. Zo weet je welk type kunstgras te kiezen!

Voordelen kunstgras

Kunstgras blijft mooi groen

Het hele jaar een mooi groen gazon? Dat bekom je enkel door kunstgras te leggen. De laatste jaren is de kwaliteit van kunstgras sterk verbeterd waardoor de zon en andere weersinvloeden geen effect hebben op de kleur van het kunstgras. Je kan er ook zorgeloos een zwembad op plaatsen zonder angst dat het gras verdort.

Kunstgras vraagt weinig onderhoud

Onderhoud is allicht het grootste voordeel van kunstgras. Dat wil echter niet zeggen dat je helemaal niks meer hoeft te doen, maar het belangrijkste werkje is enkel om het proper te houden.

 • Niet meer maaien
  Wat een zaligheid om je gras nooit meer te hoeven maaien! Wat anders een tijdrovend karweitje is, valt nu gewoon weg. Dat wil dus ook zeggen dat je niet meer hoeft te investeren in een grasmaaier en kantenmaaier.

   

 • Geen onkruid meer wieden
  Ook tijdrovend karweitje nummer twee valt weg. Wat natuurlijk gras in je tuin zo intensief maak, is het onkruid dat teruggroeit. Met kunstgras maak je komaf met onkruid.
 • Niet meer sproeien
  Je hoeft je gras ook niet meer te besproeien met water. Normaal gras heeft liters water nodig om er gezond en groen uit te zien. Voor kunstgras is dat niet het geval. Je zal dus ook extra besparen op je waterverbruik.
Weelderige tuin met kunstgras - voor- en nadelen kunstgras
Bron: greg_nunes - Unsplash

Geen hooikoorts met kunstgras

Sluit jij je ook liever op als het pollenseizoen van start gaat? Kunstgras is natuurlijk geen remedie tegen hooikoorts, maar met kunstgras geniet je tenminste wel al van je eigen tuin zonder al te veel te niezen. Nu nog al je buren overtuigen van kunstgras zodat je een pollenvrije zone creëert!

Nadelen kunstgras

Kunstgras ziet er soms nep uit

Hoe je het ook draait of keert: kunstgras is geen echt gras. En dat ondervind je met al je zintuigen. Het ziet er net iets anders uit, het voelt vaak ook wat ruwer aan dan echt gras en je zal de geur van vers gemaaid gras moeten missen.

Tuin met kunstgras - voor- en nadelen kunstgras
Bron: Guogete - Unsplash

Kunstgras is duurder dan echt gras

Wist je dat er een enorme verscheidenheid aan kunstgras beschikbaar is? Er is bijvoorbeeld kunstgras met uv-filters, veerkrachtige filters, etc. En die verscheidenheid aan soorten uit zich ook in het prijskaartje. Per vierkante meter kunstgras betaal je tussen de € 20 en € 40. Ben je een handige Harry? Dan moet je enkel nog de ondergrond aankopen en ben je vertrokken. Toch niet zo handig? Dan betaal je ook nog een som om het kunstgras te laten leggen. Maar tegenover de kosten van kunstgras, krijg je wel zo’n 10 tot 25 jaar genot.

Kunstgras wordt warm tijdens de zomer

Tijdens ontzettend warme dagen voel je best eens aan je kunstgras of het niet te heet wordt. Staat het gras te warm? Dan kan je het gemakkelijk afkoelen door er even op te sproeien.

Kunstgras leggen is een zwaar klusje

Kunstgras leggen is niet meteen een lachertje, want het is een fysiek zware klus. Het zwaarste is de voorbereiding waarbij je je oude grasveld zo’n 20 tot 30 centimeter diep moet uitgraven. Daarop komt een nieuwe ondergrond van zand die je egaliseert. Op het zand kan je dan het gronddoek aanbrengen waarop het kunstgras terechtkomt. Zie je die karwei niet zitten? Dan kan je het ook altijd uitbesteden.

Nog meer buitentips nodig?

Lees dan onderstaande blogs voor je tuin en schrijf je in op de nieuwsbrief. Dan krijg je iedere maand tips in je mailbox.

Scroll naar top