Groen wonen – hoe haal je groen in huis?

We kennen hem wel allemaal… die ene hipstervriend die zijn interieur omgevormd heeft in een indoor jungle. Maar deze hipstervriend is wel volledig mee met de nieuwste trends! Tegenwoordig haalt iedereen wel planten in huis om wat groener te wonen. Groen in huis heeft namelijk ook veel voordelen omdat het de lucht zuivert, je gelukkiger maakt en rust uitstraalt. Groen in je interieur kan je bovendien ook op verschillende manieren verwerken in je woning:

Planten als decoratie

Tegenwoordig dienen planten niet meer als opvulling voor een verloren hoek, maar wordt groen opzettelijk in het interieur opgenomen.

  • Go big or go home: Als je indruk wil maken met een plant in huis kan je het maar beter groots zien. Kleine planten vervagen nogal snel op de achtergrond of vallen niet op in het interieur. Kies daarom voor een grote en hoge pot met een lage plant, of een grote lagere pot met een hoge plant. Het contrast en de grootte van de plant of pot zal meteen een blikvanger zijn in je nieuwe, groene interieur. 
  • Planten combineren: Wees niet bang om verschillende planten te combineren. Zoek een paar kleinere potten, zet er verschillende plantensoorten in en groepeer ze op de vensterbank, tafel of kast. Door de grote verscheidenheid creëer je je eigen mini jungle. Ben je geen topper in het onderhouden van planten? Ga dan gewoon voor cactussen en vetplanten en fleur je interieur op! 
  • Hang een plant opHeb je niet al te veel ruimte in je woning? Hang je plant dan gewoon op! Ze geven je interieur meteen een verbeterde look omdat je vanuit de hoogte werkt. 
wit interieur met tafeltje en stoel op witte mat en decoratieve planten

Planten als muur

Ben je echt zot van planten in je interieur en ben je bereid om dat stapje verder te gaan? Doe eens zot en verwerk een verticale binnentuin in je huis, ook wel een groene wand genoemd. Daarmee bedoelen we geen klimop die langs je muur klimt, maar een echte wand opgebouwd uit verschillende grids waar je bakken aan kan hangen. Afhankelijk van je budget kan je kiezen om je verticale groene muur zelf water te geven of om een irrigatiesysteem te plaatsen. Hou wel rekening met de plantenkeuze, samenstelling en verzorging ervan, want een groene wand is echt niet voor groentjes.

Tip: Is een hele groene muur wat teveel werk? Ga dan voor een klein kunstwerkje met mos aan je muur. Mossen kan je bovendien ook op donkere plekken plaatsen en regenereert zichzelf. Daarnaast werkt mos ook stofwerend, brandwerend en geluidsdempend. 

Planten in de keuken

Zie je het nut niet echt in van planten in je interieur? Misschien zie je dan wel het nut in van een kruidentuin in huis! Dan koppel je zowel het nuttige aan het aangename. Je hebt zowel groen in je huis als heerlijke kruiden voor op je eten. Plus, je thuis heeft altijd een frisse geur! Een kruidentuin kan bijvoorbeeld ook een mooi alternatief zijn voor een moestuin als je in een appartement woont. Met je indoor kruidentuin kan je ook gerust wat spelen. Hang ze bijvoorbeeld op zoals een hangplant, of maak er een miniatuur versie van een groene wand. 

kruidentuin basilicum

Wil je meer leuke tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top