Wat verandert er op 1 januari 2020?

Een nieuw decennium kondigt ook heel wat nieuwe veranderingen aan. En zoals gewoonlijk is de bouwsector niet gespaard gebleven. We zetten de belangrijkste veranderingen voor 2020 voor de bouw even op een rijtje

Strafpuntensysteem

Verhuur je je woning in 2020? Dan moet je aan een bepaald aantal normen voldoen om geen strafpunten te krijgen. Als je een totaal van 15 strafpunten hebt gekregen, dan
loop je het risico dat je woning onbewoonbaar wordt verklaard. Zo’n strafpunt
kan je krijgen door:

  • Niet voldoende natuurlijke verlichting
  • Geen drinkbaar water
  • Te weinig mogelijkheid om te verluchten
  • Het ontbreken van een keuken, badkamer, veilige trap of verwarmingselement
  • Vochtproblemen
  • Geen rookmelder per verdieping

Dakisolatie

In 2020 moeten alle daken geïsoleerd zijn. De dakisolatie moet een warmteweerstand hebben van minsten 0,75m² K/W. Goed voor een isolatielaag van zo’n 3 à 4 cm, afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal. Indien je dak niet volgens de normen is geïsoleerd, heb je meteen 15 strafpunten. Goed om onbewoonbaar te worden verklaard. 

Raamisolatie

Enkel glas is uit den boze vanaf 1 januari 2020. Ramen in leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers moeten allemaal voorzien worden van dubbel glas of beter. Ramen in traphallen, inkomhallen en gangen hoeven (nog) geen dubbel glas te hebben. Heb je voor 2020 meerdere ramen met enkel beglazing? Dan krijg je meteen 9 strafpunten aan je broek.  

rijhhuizen met zwart dak en heldere hemel

Rookmelders

Vanaf 2020 moet er minsten één rookmelder per verdieping aanwezig zijn in je woning. Idealiter plaats je een rookmelder in elke kamer die je moet doorkruisen om van je slaapkamer naar buiten te gaan.

huizen in verschillende kleuren

Exit woonbonus

In 2020 zal ook de veel besproken woonbonus verdwijnen. Dat wil dus zeggen dat de koper van een woning geen belastingsvermindering meer krijgt gedurende de looptijd van de lening. Sloot je nog een lening af voor 1 januari 2020? Dan blijft voor jou de woonbonus nog bestaan. 

Strengere normen E-peil

De voorwaarden voor het E-peil worden ook opnieuw strenger. Vanaf 1 januari mag het E-peil van een nieuwbouw maximum E35 bedragen. Vorig jaar zat je nog goed met een E-peil van E40 of lager. Deze nieuwe voorwaarde is een laatste stap richting de BEN-eisen die geldig zijn vanaf 2021. Dan mag het E-peil van een nieuwbouwwoning nog maar E30 bedragen. 

Benieuwd wat er nog zoal is veranderd?

Schrijf je dan in op onze maandelijkse nieuwsbrief voor updates of lees onderstaande blogs.

Scroll naar top