Zomer- of wintertijd: wat verkiest de bouwsector?

Binnen enkele dagen mogen we de klok weer een uurtje verder draaien, want op 29 maart start de zomertijd. Dat is dus spijtig genoeg ook een uurtje minder slapen. Boehoe! Maar wie weet hoeven we er ons in 2021 helemaal niks meer van aan te trekken, want het Europees Parlement ijvert voor het afschaffen van het zomer- en winteruur.

Waarom zomer- en wintertijd afschaffen?

Er zijn verschillende redenen om de klok niet meer te verzetten, maar de twee meest impactvolle gaan vooral om energie en productiviteit.

  • Energie: Oorspronkelijk was het invoeren van zomer- en winteruur te wijten aan energie. De redenering was dat meer daglicht ging leiden tot een lager energieverbruik. Nu blijkt dat het nooit echt een indrukwekkende impact heeft gehad. Gemiddeld was dat goed voor een energiebesparing van ongeveer 0,3%.
  • Productiviteit: Door tweejaarlijks het uur te verzetten kunnen er rap wat vergissingen gebeuren. Dat wordt vooral aangehaald bij de maritieme sector en luchtvaart. 

Waarvoor kiest de bouw?

Uit een enquête van de Confederatie Bouw in 2018, met 1418 deelnemende bouwbedrijven, is het verdict vrij duidelijk: 58% kiest voor permanent winteruur. Op zich is dat vrij logisch: het is vroeger licht, wat gunstig is voor de meeste bouwbedrijven omdat hun werkzaamheden vroeg in de ochtend starten. Mocht er permanent zomertijd zijn, dan komen de eerste winterse zonnestralen er pas door tegen 10u.

Opmerkelijk is ook dat 71% van de bouwbedrijven die veel buitenwerkzaamheden hebben voor het winteruur kiezen. 

Waarvoor kiest de Belg?

De Belg is van mening dat het uur niet meer verzet hoeft te worden en hebben een voorkeur voor het zomeruur. Uit de volksraadpleging van de EU in 2018 blijkt dat 56% liefst in permanente zomertijd wil leven en 32% in wintertijd. Die cijfers zijn wel het gemiddelde van alle Europese landen. Belgen zijn bijvoorbeeld enthousiaster over het zomeruur. Nederlanders kiezen dan weer eerder voor wintertijd.

Hand dat een klok tegen een egale muur houdt

Ook benieuwd wat voor een invloed de natuur heeft op jouw woning?

Lees dan onderstaande blogs of laat je informeren door onze maandelijkse nieuwsbrief

Scroll naar top