Is een zonneboiler nog interessant?

Een zonnecollector op het dak en een voorraadvat voor warm water. Zo simpel is het om je water te verwarmen op een ecologische manier met een zonneboiler. Goed voor de natuur en om je portefeuille een handje te helpen. Benieuwd of het wel zo efficiënt is als het klinkt? We maken je wegwijs of zonneboilers nog wel de moeite zijn.

Wat is een zonneboiler en hoe werkt het?

Een zonneboiler wekt warmte op via zonne-energie. Die zonne-energie wordt opgevangen in de zonnecollectoren en wordt omgezet naar warmte om het sanitair water te verwarmen in het voorraadvat. Hou er wel rekening mee dat een zonneboiler geen 100% van je water het hele jaar door kan verwarmen. Gemiddeld kan een zonneboiler op jaarbasis instaan voor 40% tot 70% van het sanitair warm water. Dat komt omdat er in de donkere maanden niet genoeg zonlicht is. Een ondersteunende bron, zoals een cv-ketel, is dus nodig om bij te verwarmen.

Zonneboiler op een dak
Bron: Alex Ringer - Unsplash

Hoeveel kost een zonneboiler?

De prijs van een zonneboiler begint rond de € 2.500 voor de goedkopere, standaard versies. Die prijs kan oplopen tot € 7.000. De prijs is natuurlijk sterk afhankelijk van het type zonneboiler, het aantal collectoren, de plaatsing, etc. Maar gelukkig bestaat er een premie voor zonneboilers! In totaal kan je maximum 40% van je factuurbedrag terugbetaald krijgen met een maximum van € 2.750 per installatie. Die prijs wordt bepaald aan de hand van de grootte van de boiler: € 550 per m².

Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?

Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonneboilers tussen de 8 à 20 jaar. Je hebt zeker dus nog profijt als je weet dat een zonneboiler zo’n 25 à 30 jaar meegaat. Nochtans zit er een redelijk grote marge op de terugverdientijd, want die is afhankelijk van de werkelijke kostprijs van de zonneboiler en de jaarlijkse energiebesparing.

Zonneboiler op een dak met oranje dakpannen
Bron: enginsezer - Unsplash

Werkelijke kostprijs van een zonneboiler

De kostprijs is afhankelijk van het type zonneboiler, het volume, premies, etc. De werkelijke kostprijs van je zonneboiler bereken je door de premie af te trekken van de aankoopprijs.

Voorbeeld: Een doorsneegezin koopt een zonneboiler van € 3.900. Met de premie van max. 40% van de factuur krijgen ze € 1.560 terug (40% van € 3.900). De totale kostprijs bedraagt dan € 2.240 (€ 3.900 – € 1.560).

De jaarlijke energiebesparing

Hoeveel je bespaart hangt af je het rendement van de zonneboiler, type brandstof waarmee je verwarmt, de energieprijzen, etc. De besparing bereken je door de jaarlijkse opbrengst van je zonneboiler te vermenigvuldigen met de energieprijs.

Voorbeeld: stel dat het gezin verwarmt via aardgas dat € 0,77/m³ kost. Als het gezin 200m³ aardgas kan uitsparen dankzij de zonneboiler, dan levert dat jaarlijks een besparing op van € 154 (€ 0,77 x 200). Gezinnen die verwarmen met elektriciteit zullen een grotere besparing hebben aangezien elektriciteit meer kost dan aardgas.

Terugverdientijd

De terugverdientijd bereken je door de kostprijs van je zonneboiler te delen door je jaarlijkse besparing. Met een kostprijs van € 2.240 en een besparing van € 154 kom je neer op een terugverdientijd van 14,5 jaar (2.240 / 154).

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.

Scroll naar top