Dit moet je weten over een sarkingdak

De meeste hellende daken isoleer je van binnenuit, maar wat als dat geen mogelijkheid is in je woning? Dan kan een sarkingdak dé oplossing zijn voor jou. Een watte-dak? Met een sarkingdak isoleer je jouw dak langs de buitenkant en moet je niks inboeten langs de binnenkant van je woning.

Wat is een sarkingdak?

Bij een sarkingdak wordt de isolatie niet tussen de draagconstructie geplaatst, maar óp de draagconstructie van een hellend dak. Die optie is interessant als je geen plaats hebt om langs de binnenkant te isoleren. Dat betekent dus wel dat je eerst de dakbedekking moet verwijderen vooraleer de plaatsing van een sarkingdak kan beginnen. 

Hoe wordt een sarkingdak opgebouwd?

Voor een sarkingdak vertrek je van een kale dakstructuur. Bij een renovatie wil dat zeggen dat je eerst de dakbedekking moet weghalen. Bij nieuwbouw kan er vanaf de eerste stap rekening met worden gehouden.

  1. Op de kale dakstructuur breng je eerst een dakvloer aan die bestaat uit houten platen. Die dakvloer zorgt ervoor dat je een egale en vlakke basis hebt om op te bouwen.

  2. Goed, je basis ligt er. Tijd om een lucht- en dampscherm aan te brengen dat over het dak en de platen wordt gespannen. Dat scherm zorgt voor de luchtdichtheid van je sarkingdak en voorkomt dat er vocht en damp van binnenshuis in je dak komt.
gevel van woning
Bron: bckfwd - Unsplash

3. Als derde stap worden de isolatieplaten geplaatst om je woning thermisch te isoleren. Die platen bestaan meestal uit een hard plaatmateriaal zoals PUR of PIR.

4. Om het isolatiemateriaal te beschermen tegen weer en wind wordt er een onderdakfolie Die folie houdt wind, vocht en regen buiten, maar laat wel damp van binnen naar buiten door.

5. Eens die stappen zijn doorlopen kan je aan de afwerking Daarvoor worden de tengellatten en panlatten bevestigd in de spanten zodat alles stevig vast zit. Daarna wordt de dakbedekking geplaatst. Voor die dakbedekking heb je dezelfde keuze als traditionele dakopbouw.

Wat zijn de voor- en nadelen van een sarkingdak?

man die isolatie legt op een sarkingdak
Bron: Zohair Mirza - Unsplash

Voordelen

  • Je verliest geen ruimte langs de binnenkant van je woning. Je woonvolume blijft dus ongewijzigd.
  • Je dak wordt als het ware een ononderbroken schild van isolatiemateriaal. Dat beperkt de kans op koudebruggen en zorgt voor een uitstekende thermische isolatie. Resultaat? Een energiebesparing van zo’n 30% tot 50%.
  • Omdat de isolatielaag aan de buitenkant van je dak zit, wordt je dakconstructie ook minder rap aangetast. Dat zorgt voor een duurzaam dak dat tot wel 50 jaar meegaat.
  • Het plaatmateriaal bestaat uit platen die snel achter elkaar kunnen worden gelegd. Dat zorgt voor een vlotte plaatsing.

Nadelen

  • De plaatsing van een sarkingdak kan je best overlaten aan een vakman. Je volledige dak moet gestript worden en er moet veel aandacht gaan naar de plaatsing om je dak luchtdicht te maken.
  • Een sarkingdak is duurder dan een traditioneel dak. Enerzijds door de vakman die het dak plaatst, anderzijds door de duurdere materialen.
  • Een sarkingdak mag dan wel thermisch enorm goed isoleren, de geluidsisolatie is minder noemenswaardig. Dat komt door het harde plaatmateriaal dat lawaai niet goed absorbeert. Het is aangeraden om nog extra geluidswerende isolatie aan te brengen langs de binnenzijde van het dak als je slaapkamer zich eronder bevindt.

Hoeveel kost een sarkingdak?

Zoals gezegd is een sarkingdak duurder dan een traditioneel dak. Je betaalt gemiddeld tussen de € 40 à € 60 per vierkante meter als je je originele dakbedekking recupereert. Wil je nieuwe dakbedekking erbovenop? Dan komt de kost neer op zo’n € 80 per vierkante meter. Natuurlijk kan je best verschillende offertes opvragen bij experts, want de kostprijs is afhankelijk van de grootte van je dak, het isolatiemateriaal en de dikte ervan.

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.

Scroll naar top