How to: een urban jungle creëren

We hoeven het je waarschijnlijk niet meer te zeggen, maar planten zijn tegenwoordig een must in huis. Ze zijn niet enkel prachtig in je interieur, maar zorgen ook voor een gezond klimaat in huis. Voor sommigen zelfs zo goed dat ze hun kamer gewoon omtoveren in een urban jungle. Maar hoe verander je in zo’n echte plantenfluisteraar?

Voor je planten koopt

kamer vol planten

Zoek eerst een kamer uit die je wil omvormen tot je eigen urban jungle. Dat kan je keuken zijn, je woonkamer of slaapkamer. You choose! Het is wel belangrijk om te weten welke lichtinval deze kamer heeft en wat de vochtigheidsgraad is. Houd hier rekening mee eenmaal je planten koopt.

Natuurlijk heb je ook nog wat ander materiaal nodig zoals een gieter en eventueel een plantensproeier. Vergeet ook de potten, potgrond en een schepje om te verpotten niet!

Terwijl je planten koopt

Woohoow! Tijd om te kiezen! Nu je weet welke kamer je gaat omtoveren en wat de lichtinval en vochtigheidsgraad is, kan je de geschikte planten kiezen. Beperk je plantenkeuze niet tot slechts een paar soorten. Het fijne aan een urban jungle is net dat je je volledig mag laten gaan. Ga dus voor verschillende plantensoorten, bladsoorten en kleuren. Door de diversiteit creëer je net een jungle-effect.

Op ieder potje past ook een dekseltje. Anders verwoord: in ieder potje past een plant. Koop je potten dan ook aangepast aan de noden van je plant. Planten die je in de winkel koopt zitten vaak krapjes in de pot. Met een grotere pot kunnen hun wortels groeien en de plant zelf ook!  Ga best voor plastic potten met gaatjes in. Het plastic zorgt ervoor dat het water enkel kan opgeslorpt worden door de plant en niet de pot. De gaatjes zorgen er dan weer voor dat overtollig water weg kan. Vind je een plastic pot niet mooi? Dan kan je je pot gewoon plaatsen in een grotere, mooiere pot die bij je interieur past.  

eenzit met allerlei planten erachter

Nadat je planten koopt

Dacht je dat je taak erop zit nadat je je planten gekocht en verpot hebt? Nee hoor. Plants need love! En die liefde geef je niet alleen door ze een keer per week water te geven. Sommige planten willen ook graag eens besproeit worden als het niet vochtig genoeg is. Anderen hebben af en toe dan eens een snoeibeurt nodig als ze te groot worden. Een plant staat ook niet meteen op de juiste plaats. De ene staat misschien wat te veel in het licht, de andere krijgt te veel water etc. Je moet zelf een beetje kijken wat het best is voor jouw planten. 

Veel liefde is ook baby’tjes maken, oftewel ‘stekken’ in het plantenjargon. Met stekken neem je de babyplantjes uit de pot van de moederplant, en plant je ze opnieuw. Op die manier wordt je urban jungle enkel nog maar groter! 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top