How to: een urban jungle creëren

We hoeven het je waarschijnlijk niet meer te zeggen, maar een urban jungle is bijna een must geworden in huis. Een urban jungle, met zijn opeenstapeling van tientallen planten, zorgt niet enkel voor een prachtig interieur, maar ook voor een gezond klimaat in huis. Voor sommigen zelfs zo goed dat hun urban jungle meer weg heeft van een oerwoud. Word jij binnenkort ook zo’n echte plantenfluisteraar?

Hoe start je aan een urban jungle?

kamer vol planten

Zoek eerst een kamer uit die je wil omvormen tot je eigen urban jungle. Dat kan je keuken zijn, je woonkamer of slaapkamer. You choose! Het is wel belangrijk om te weten welke lichtinval die kamer heeft en wat de vochtigheidsgraad is. Houd daar rekening mee eenmaal je planten koopt.

Natuurlijk heb je nog wat ander materiaal nodig zoals een gieter en eventueel een plantensproeier. Vergeet ook de potten, potgrond en een schepje om te verpotten niet.

Ontwerp je urban jungle

Woohoow, tijd om te kiezen! Nu je weet welke kamer je gaat omtoveren en wat de lichtinval en vochtigheidsgraad is, kan je de geschikte planten kiezen. Beperk je plantenkeuze niet tot slechts een paar soorten. Het fijne aan een urban jungle is net dat je je volledig mag laten gaan. Ga dus voor verschillende plantensoorten, bladsoorten en kleuren. Door de diversiteit creëer je net een jungle-effect.

Op ieder potje past ook een dekseltje. Anders verwoord: in ieder potje past een plant. Koop je potten aangepast aan de noden van je plant. Planten die je in de winkel koopt zitten vaak krapjes in de pot. Met een grotere pot kunnen hun wortels groeien en de plant zelf ook!  Ga best voor plastic potten met gaatjes in. Het plastic zorgt ervoor dat het water enkel kan opgeslorpt worden door de plant en niet de pot. De gaatjes zorgen er dan weer voor dat overtollig water weg kan. Vind je een plastic pot niet mooi? Dan kan je de plastic pot gewoon plaatsen in een grotere, mooiere pot die bij je interieur past.  

eenzit met allerlei planten erachter

Onderhoud van je urban jungle

Dacht je dat je taak erop zat nadat je je planten gekocht en verpot hebt? Nee hoor. Plants need love! En die liefde geef je niet alleen door ze een keer per week water te geven. Sommige planten willen ook graag eens besproeit worden als het niet vochtig genoeg is. Anderen hebben af en toe dan eens een snoeibeurt nodig als ze te groot worden. Nog anderen staan niet meteen op de juiste plaats. De ene staat misschien wat te veel in het licht, de andere krijgt te veel water etc. Je moet zelf een beetje kijken wat het beste is voor jouw planten.d

Nog meer tips nodig voor je groene vingers?

Vind alle groene kennis in onze blogs of schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief.

Scroll naar top