Energie besparen met deze 5 tips

Energie besparen kan je op verschillende manieren. De ene kiest ervoor om zonnepanelen te installeren, de ander om zijn dak te isoleren. Gelukkig hoef je niet altijd zware kosten te maken om op energie te besparen. Ook zonder veel geld uit te geven, kan je besparen op je energieverbruik. Want de kleine dingetjes maken soms een groot verschil! 

1. Energie besparen met een graadje minder

Zet je verwarming eens een graadje lager. In de meeste huishoudens beslaat de temperatuur zo’n 60% van je totale energieverbruik. Laat de temperatuur dalen met een graad, dan bespaar je maar liefst 7% energie. Durf gerust nog een graad lager te gaan en gewoon lekker gezellig tegen elkaar aan te kruipen onder een dekentje. Minder energie, meer gezelligheid! Zet ’s nachts ook de verwarming uit en bespaar nog zo’n 10% op je energie.

Tip: Laat niks op de radiatoren liggen zoals natte handdoeken of kleren. Bedekte radiatoren verliezen dan 10% van hun efficiëntie.

2. Energie besparen met ledlampen

Heb je nog oubollige gloeilampen thuis? Doe ze dan meteen weg en vervang ze door ledlampen! Ledlampen gaan namelijk veel langer mee en verbruiken minder energie. Per lamp die je vervangt door een ledlamp bespaar je zo’n € 12 per jaar. Heb je twintig lampen die je in huis moet vervangen? Dan bespaar je maar liefst € 240 per jaar. Wat houdt je nog tegen?

3. Energie besparen met A+++- toestellen

A+++ toestellen verbruiken veel minder energie dan hetzelfde toestel met energielabel C of D. Zelfs in vergelijking met energielabel A zijn ze nog 30% zuiniger.

Aan zo’n energiezuinig toestel hangt natuurlijk ook een prijskaartje. Hoe zuiniger, hoe meer je betaalt. Hou echter wel in het achterhoofd dat je deze investering na verloop van tijd volledig terugverdient. Laat de prijs je dus niet afschrikken! 

gloeiende hanglampen café

4. Energie besparen door sluipverbruik tegen te gaan

Jaarlijks betalen we zo’n € 100 extra op onze energierekening door sluipverbruik. Dit gaat dan vooral over elektronica zoals tv, computer en laders. Zonder erbij na te denken laten we ze gewoon aanstaan zonder ze te gebruiken. Uitschakelen dus die handel! Laat je toestellen ook niet in slaapstand staan, want deze optie verbruikt nog steeds energie.

laptop die ingeplugd is

5. Energie besparen met je koelkast

Zet een koelkast of diepvries op de juiste plaats. Dat wil zeggen: niet te dicht bij een warmtebron of koudebron, want anders verbruiken ze meer. In sommige huishoudens staan ze bijvoorbeeld naast het fornuis of de (microgolf)oven, wat niet goed is. Zorg er ook voor dat de koelkast op 10cm van de muur staat. Om iets te koelen produceert een koelkast enorm wat warmte die langs de achterkant vrijkomt. Als ze tegen een muur wordt geplaatst, verwarmt de koelkast zichzelf eigenlijk, waardoor ze extra moet werken om af te koelen.  

Wil je graag nog op andere dingen besparen?

Schrijf je dan in op de maandelijkse nieuwsbrief of lees onderstaande blogs!

Scroll naar top