Hoe je thuiskantoor inrichten?

Wat een zaligheid om thuis te werken! Je hebt al het comfort binnen handbereik en je verplaatsing is enkel nog een bed-bureautraject. Let er wel op om je werk en privé nog gescheiden te houden. Maar hoe doe je dat juist?

Richt een aparte ruimte in

Een keer aan de keukentafel werken zien we nog door de vingers, maar maak er geen gewoonte van. Als je in de keuken, slaapkamer of eetkamer werkt, associeer je deze ruimte met je thuiskantoor en niet meer met een andere huiselijke gewoonte. Daarom is het van belang om een aparte werkkamer in te richten als je van thuis uit werkt. Heb je geen extra kamer ter beschikking? Maak dan een hoekje vrij waar je al je werk doet. Bedenk alvast op voorhand of je veel ruimte nodig hebt. Dit kan afhangen van beroep tot beroep. 

thuiskantoor met laptop en mok op tafel

Vermijd afleiding

Thuis heb je geen sociale controle en kunnen je gedachten makkelijk afdwalen. Je moet jezelf dus aansporen om productief te zijn. Hierop kan je anticiperen door zoveel mogelijk prulletjes ver weg te leggen. Geen concentratieverlies voor jou. Bovendien doet een opgeruimd bureau ook al wonderen. Met een paar opbergkastjes en mappen kom je mijlenver. Zo kan je alles geordend en proper achterlaten wanneer je de werkdag afrondt.

Zorg voor voldoende licht en ruimte

Frisse lucht en (dag)licht zijn van essentieel belang om je dag productief door te brengen. Kies daarom ook een plekje voor je thuiskantoor dicht bij een raam of lichtkoepel. Hoe meer licht je lichaam absorbeert, hoe meer energie je krijgt doorheen de dag.

Zijn het donkere dagen? Voorzie dan ook geschikt werkverlichting. Je ogen zullen je dankbaar zijn. 

thuiskantoor met cactus en laptop

Investeer in een goede bureaustoel

Als het één ding is waar je je geld aan moet uitgeven, dan is het een goede bureaustoel. Je lichaam is ten slotte gemaakt om recht te staan, niet om acht uur per dag te zitten. Zorg er daarom voor dat je bureaustoel ergonomisch is om rug- en nekklachten te vermijden. Kijk ook naar de hoogte van je bureau voor een ergonomische zithouding.  

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top