Een ergonomische keuken met de keukendriehoek

Driehoeken horen thuis bij het vak wiskunde, toch? Fout! Zoals de naam zelf als zegt, hoort de keukendriehoek in de keuken. Die driehoek speelt namelijk een belangrijke rol in je keuken zodat ze gebruiksvriendelijke en ergonomisch wordt ingedeeld.

Wat is de keukendriehoek?

Met de keukendriehoek wordt er een denkbeeldige driehoek bedoeld tussen de kookplaat, spoelbak en koelkast. Voor een goede en ergonomische inrichting van je keuken is de loopafstand tussen deze drie elementen zo klein mogelijk. Idealiter is de loopafstand tussen de zes en acht meter en bevindt de spoelbak zich op minder dan twee meter van de kookplaat. Die loopafstand bereken je gemakkelijk door de lengtes van de denkbeeldige driehoek op te tellen.

Houten keuken met keukeneiland
Bron: Sergei Sushchik – Unsplash

Types keuken

I-vormige keuken

Bij een I-vormige keuken liggen alle elementen van de ergonomische driehoek op een lijn. Het is niet verwonderlijk dat men dan soms ook spreekt van een lijnkeuken. Uit een ergonomisch standpunt gezien is de I-vormige keuken niet optimaal omdat de loopafstand langer wordt. Om ze toch zo gebruiksvriendelijk mogelijk in te richten, wordt de spoelbak best in het midden geplaatst omdat die het meest gebruikt wordt.

L-vormige keuken

L-vormige keukens zijn de meest voorkomende keukens. En niet zonder reden, want het zijn ook de meest ergonomische keukens waarbij de loopafstand tot een minimum wordt beperkt. Vaak is er zelfs ook nog plaats om een tafel te zetten zonder dat het de ergonomische driehoek onderbreekt.

U-vormige keuken

Net zoals een L-vormige keuken is de U-vormige variant ook ideaal op ergonomisch standpunt. Alle elementen zitten dicht op elkaar geplaatst zodat de loopafstand zo kort mogelijk is.

Parallelle keuken

Parallelle keukens komen vooral voor in professionele werkruimtes omdat ze zorgen voor een optimale circulatie. Bovendien kan er langs beide kanten gewerkt worden. Op ergonomisch vlak worden de spoelbak en kookplaat het best aan dezelfde kant geplaatst.

Kan je nog meer keukentips gebruiken?

Lees ze dan in onze blog of maandelijkse nieuwsbrief!

Scroll naar top