Tips voor jouw keukenverlichting

De keuken wordt door velen gezien als dé centrale ruimte van je woning: je eet er, je kookt er, je doet er een gezellige babbel aan de keukentafel, kinderen maken er hun huiswerk … Je kan er dus best niet in het donker bijzitten terwijl je de wortels snijdt, een hete pan van het vuur haalt of je gasten verwelkomt. Tijd voor goede keukenverlichting!

Lichtplan opstellen voor je keukenverlichting

De basis van goede keukenverlichting is een goed lichtplan. Dat zorgt ervoor dat je keuken geen donkere hoekjes heeft, je licht genoeg hebt tijdens het koken of in sfeerlicht gezellig kan tafelen.

  • Algemene verlichting
    De algemene verlichting of basisverlichting plaats je centraal in de keuken. Het is het eerste licht dat je allicht aansteekt als je de keuken binnenstapt en dus ook de hele keuken verlicht. Die keukenverlichting kan bestaan uit verschillende inbouwspots of juist maar één verlichtingsarmatuur.

  • Functionele verlichting
    De keuken is zo goed als een tweede werkplek. Zorg dus ook dat je voldoende en correcte verlichting hebt bij het uitvoeren van je keukentaken zodat je geen vermoeide ogen krijgt. Die functionele keukenverlichting is daarom essentieel bij het aanrecht of het kookvuur. De verlichting kan je aanbrengen via hanglampen boven je kookeiland of spotjes onder je keukenkast.
Keukenverlichting hanglampen
Bron: Ionut Vlad - Unsplash
  • Sfeerverlichting
    Ten slotte kan je het ook nog gezellig maken in de keuken met sfeerverlichting! Want je keuken dient soms ook als leefruimte of om gasten te ontvangen. Die sfeer breng je erin met indirect licht. Dat doe je door een combinatie met verschillende spots, staanlampen, een hoofdlamp die dimbaar is … Als het maar gezellig wordt! Voor de ultieme sfeer kan je natuurlijk ook back to basics gaan en lekker dineren bij kaarslicht
Gedekte eettafel met hanglampen - keukenverlichting
Bron: Daniil Silantev - Unsplash

Led strips als keukenverlichting

Zoek je naar een gemakkelijke oplossing om meer licht in de keuken te brengen? Dan zijn led strips een eenvoudige oplossing! Ze zijn gemakkelijk te installeren onder of in een kast. Bovendien zijn ze compact, verbruiken ze weinig energie en geven ze geen warmte af. Ook de kleurtemperatuur is er de laatste jaren enorm op vooruit gegaan. Led strips zijn zo goed als in alle kleuren te verkrijgen en in verschillende sterktes.

Kan je naast keukenverlichting nog meer tips gebruiken?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en ontvang iedere maand weetjes! Of lees onderstaande blogs als je meteen aan de slag wil gaan.

Scroll naar top