Dakkapel plaatsen: prijs en vergunning

Wil je de ruimte onder je dak omtoveren tot een extra slaapkamer of leefruimte? Dan kan een dakkapel plaatsen wonderen doen! Zeker bij schuine daken kan een dakkapel heel wat licht en ruimte naar binnen brengen. Bovendien is de prijs van een dakkapel best betaalbaar!

Dakkapel vs. dakraam

Kiezen voor een dakkapel of dakraam is eigenlijk geen moeilijke keuze. Je vraagt je gewoon af waar je het meeste behoefte aan hebt. Heb je enkel nood aan licht en ventilatie? Dan kan je kiezen voor een dakraam. Wil je daarnaast ook nog eens extra ruimte creëren? Dan is een dakkapel het best geschikt, want ze geeft je extra beloopbare oppervlakte en zorgt er ook nog eens voor dat je je hoofd niet steeds stoot tegen het schuine dak.

Dakkapel bovenaanzicht
Bron: Iván Guerrero - Unsplash

Soorten dakkapel

Je hebt de keuze tussen twee soorten dakkapellen:

  •  Prefab dakkapel: Bij een prefab dakkapel kies je uit een aantal modellen die zijn aangeboden door de fabrikant. Je geeft je voorkeur door en meestal wordt je gekozen dakkapel de volgende dag al geleverd en geplaatst. Een prefab dakkapel is vaak licht van gewicht waardoor ze ook van toepassing kunnen zijn op daken met een stevige helling zonder de huidige dakstructuur te belasten.

  • Dakkapel op maat: Op maat gemaakte dakkapellen bieden je een grotere flexibiliteit omdat je zelf beslist over de vorm, grootte, materiaal en afwerking. Al je specifieke wensen worden dus voldaan. Maar deze wensen hebben wel een iets duurder prijskaartje dan een kant-en-klare dakkapel. Gemiddeld is een dakkapel op maat zo’n 30% duurder.

Prijs dakkapel

Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de prijs van een dakkapel. Deze zijn onder andere de vorm, grootte, materiaal, aantal ramen en of het prefab of op maat is. Voor een prefab dakkappel van 2,5m op 1,5m betaal je tussen de € 3.500 en € 4.000. Voor een dakkapel op maat start je aan € 3.000, maar door je persoonlijke wensen loopt dit snel op tot ongeveer € 5.000.

Als je voor een bredere dakkapel kijkt, moet je rekening houden met een meerkost van ongeveer € 750 per meter. Uiteraard is het aangeraden om eerst enkele offertes aan te vragen bij verschillende fabrikanten.

huis met dakkapel
Bron: Poyraz Eren - Unsplash

Vergunning dakkapel

Als je dakkapel aan bepaalde vereisten voldoet, is het niet altijd nodig om een vergunning aan te vragen, maar hiervoor informeer je je best bij de dienst Ruimtelijke Ordening van je gemeente. Ook al heb je geen vergunning nodig, je moet tijdens de plaatsing van de dakkapel wel steeds de regelgeving in verband met gezondheid en veiligheid correct opvolgen.

 

Denk je om nog wat extra te sleutelen aan je dak?

Lees dan zeker onderstaande blogs of schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief.

Scroll naar top