Jouw keukeninspiratie voor de perfecte keukenachterwand

De keuken is vaak hét middelpunt van je woning. Je kookt er, eet er, maakt er herinneringen … Je zou bijna kunnen zeggen dat je hele persoonlijkheid er in zit verwerkt. Tijd dus om die persoonlijkheid ook tot zijn recht te laten komen in de keukenachterwand met deze opties.

1. Natuursteen: luxe en duurzaamheid

Natuursteen, zoals marmer of graniet, voegt een vleugje elegantie toe aan elke keuken. Met zijn natuurlijk textuur en kleur geeft natuursteen een uniek karakter aan je keuken. Bovendien is het duurzaam, hittebestendig en gemakkelijk schoon te maken. Pas wel op met zure producten, want deze laten vlekken na op je natuursteen.

2. Alusplash: stijlvol en onderhoudsvriendelijk

Alusplash is een innovatief materiaal op basis van aluminium dat in verschillende stijlen kan worden uitgevoerd: trendy kleuren, een strakke uitstraling of industriële look. Alusplash is hittebestendig en makkelijk schoon te makken, duurzaam en recyclebaar. Pas wel op voor krasjes en deuken.

Keuken met marmeren achterwand
Bron: R Architecture - Unsplash
Keuken met glazen achterwand
Bron: Jon Stebbe - Unsplash

3. Glas: een moderne uitstraling

Glas is een uitstekende keuze voor een strakke en moderne uitstraling. Het reflecterende oppervlak van glas zorgt voor een gevoel van ruimte en helderheid in de keuken. Daarnaast is het gemakkelijk te reinigen, krasvast en hittebestendig tot 250 graden. De vetvlekken zijn wel rap zichtbaar. Een glazen achterwand moet wel perfect op maat worden gemaakt met eventuele uitsparingen voor kasten en stopcontacten.

4. RVS: industrieel en robuust

RVS (roestvrij staal) is een klassieke keuze voor een industriële uitstraling. Net alsof je in een professioneel restaurant staat te koken. Het is bestand tegen vlekken, hitte en vocht, waardoor het ideaal is voor gebruik in de keuken. Minpuntje: RVS is redelijk kwetsbaar voor krassen en elke vingerafdruk is zichtbaar. Daarom kan je RVS ook behandelen met een speciaal product waardoor je geen vingerafdrukken achterlaat.

5. Kunststof: budgetvriendelijk en veelzijdig

Een achterwand uit kunststof is gemaakt uit MDF met een gedecoreerde toplaag. Ideaal als je bijvoorbeeld je achterwand én je keukenblad in hetzelfde materiaal wil opmaken zodat het mooi overvloeit in elkaar. Kunststof als achterwand is een betaalbare oplossing en verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en patronen. Je kan er zelfs natuursteen, hout of beton mee nabootsen. Vaak wordt er bij een achterwand uit kunststof wel nog een glazen backsplash geplaatst uit voorzorg.

Keuken met achterwand in betonlook
Bron: Vitaliy Zamedyanskiy – Unsplash
Keuken met betegelde achterwand
Bron: Bluewater Sweden - Unsplash

6. Tegels: aan klassieker

Ze zijn terug van (nooit) weggeweest: een tegel als achterwand. Een tegel is duurzaam en veelzijdig waardoor je jouw keuken perfect kan aanpassen aan je levensstijl. Daarnaast zijn ze ook nog eens hittebestendig en gemakkelijk in onderhoud. Dat laatste is wel met een korrel zout te nemen, want de voegen tussen de tegels zijn dan weer wat arbeidsintensiever om proper te houden.

7. Behang: speels en creatief

Ja hoor, het kan! Speciaal voor de keukenachterwand bestaat er behang uit vinyl of PVS dat hittebestendig is en makkelijk schoon te maken. Met behang voeg je op een leuke manier kleuren en patronen toe aan je keuken. Het is wel nog steeds geadviseerd om een backsplash te plaatsen uit voorzorg.

Scroll naar top