Zwemvijver vs. zwembad: de verschillen

Een verfrissende duik in het zwembad of met je voeten in een zwemvijver zitten om te verkoelen. Heerlijk! Maar welke plas water past het best bij jou in de tuin? We geven je de grootste verschillen mee tussen een zwembad en zwemvijver.

Uitstraling

Zwemvijver

Ben je eerder een persoon die van natuur en rust houdt? Dan zal je voorkeur naar de zwemvijver gaan! Tijdens de zomer kan je zwemmen in een natuurlijke zwemvijver en tijdens de koudere dagen geniet je van een mooi uitzicht. Bovendien kan je een zwemvijver ook heel organisch laten ogen omdat er heel wat mogelijkheden zijn qua vormgeving. Je kan er zelfs voor kiezen om terrassen of vlonders erbij te laten aanleggen.

Zwembad

Bij een zwembad daarentegen heb je minder mogelijkheden qua vorm en moet je het doen met wat er te koop is. Dat resulteert meestal in zwembaden die er vrij strak en modern uitzien, wat bijdraagt tot een van de eyecatchers van je woning.

vrouw die zwemt in zwemvijver
Bron: Bernard Hermant - Unsplash

Onderhoud

Zwemvijver

Als het op onderhoud aankomt, is een zwemvijver veel onderhoudsvriendelijker dan een zwembad. Het filtersysteem van een zwemvijver bestaat veelal uit natuurlijke materialen zoals lavasteen en zuiverende planten. Hou wel rekening dat die natuurlijke filtering heel wat plaats in beslag neemt, zo’n vierde van de gehele zwemvijver. Maar natuur zou de natuur niet zijn, want er kunnen ook algen in je vijver komen. Die kan je preventief proberen te vermijden door UV-lampen te plaatsen of eventueel een product in je water te brengen.

Vrouw in zwemvijver
Bron: Robbe Musschoot – Unsplash

Zwembad

Het onderhoud van een zwembad is iets intensiever omdat het een kunstmatig milieu is. Bij een zwembad moet je regelmatig de pH-balans checken en eventueel producten aan het water toevoegen samen met chloorderivaten. Daarbij komt ook nog eens kijken dat je de filter steeds proper moet maken voor een optimaal gebruik.

Temperatuur

Zwemvijver

Een zwemvijver is van nature iets warmer dan een zwembad. Dat komt omdat de bodem en randen van de zwemvijver meestal bestaan uit een zwarte EPDM-folie die de warmte van de zon aantrekt. Daardoor kan een zwemvijver in de zomer makkelijk zo’n 2 tot 4 graden warmer zijn dan een niet-verwarmd zwembad. Gemiddeld liggen de temperaturen van een zwemvijver tijdens de zomer dan tussen de 22 en 26 graden. Je kan ervoor kiezen om je zwemvijver nog extra bij te verwarmen, maar dat is niet aangeraden. Doe je dat toch, dan wordt het biologisch evenwicht van de zwemvijver verstoord en kan er zuurstoftekort zijn voor de waterplanten.

Klein zwembad in groene oase
Bron: Adheesha Paranagama – Unsplash

Zwembad

Een zwembad verwarmen is natuurlijk een heel ander praatje. Daar moet je je geen zorgen maken over het verstoren van een natuurlijk milieu en kan je een externe verwarming aansluiten. Het grote voordeel is dan ook dat je de zwemperiode met enkele maanden verlengt en langer geniet van je zwembad.

Prijs

De prijs van een zwemvijver ligt een pakje lager dan een zwembad. Afhankelijk van de grootte van je zwemvijver betaal je tussen de € 15.000 en € 40.000. Als je een Handige Harry bent, kan je misschien zelfs nog wat van de prijs timmeren. Zwembaden daarentegen bevinden zich in een hogere prijsklasse: tussen de € 30.000 en € 100.000.

Wil je meer verfrissende blogs?

Schrijf je dan in op de maandelijkse nieuwsbrief of lees onderstaande blogs

Scroll naar top