Ooit al eens aan een spanplafond gedacht?

Een nieuw plafond steek je niet alle dagen, enkel als het echt aan vervanging toe is. Want zo een vervanging kost ook tijd, geld en is intensief. Maar waarom moeilijk als het ook gemakkelijk kan? Met zijn snelle plaatsing, betaalbare prijs en een minimum aan werkzaamheden ben je met een spanplafond altijd goed.

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een synthetisch doek dat je bevestigt aan verschillende profielen. Die profielen hangen aan de bovenkant van je muren (het gaat dan ook om een plafond) en zijn onzichtbaar. Als het doek wordt opgehangen wordt het eerst verwarmd om een zo strak mogelijke afwerking te verkrijgen. Het is toegankelijk voor alle huishoudens en is bovendien ook een lichtgewicht dat je kan plaatsen op instabielere constructies. 

Woonkamer met spanplafond

Voordelen van een spanplafond

  • Breed gamma: met de kleur kan je alle kanten op. Misschien gewoon opletten dat ze ook in je interieur past. Je kan zelfs gaan voor een spanplafond in marmereffect! Daarnaast kan je ook kiezen voor een matte of een glanzende afwerking naargelang jouw smaak, met of zonder akoestisch corrigerende materialen. 
  • Bestand tegen externe factoren: aangezien het doek uit een synthetisch materiaal bestaat, is het eveneens kleurvast. (Zon)licht verkleurt je plafond dus niet. Daarnaast stoten spanplafonds vet en nicotinesporen af. Mochten er toch plekken op komen, dan kan je die ook gewoon afwassen zonder kleur te verliezen. 
  • Spelen met verlichting: net zoals bij een gewoon plafond kan je kiezen waar je de verlichting plaatst.  Bij een spanplafond kan je toch dat tikkeltje verder gaan. Je kan bijvoorbeeld verlichting boven het spanplafond plaatsen zodat het een sfeervol effect creëert. Of ben je je verlichting beu? Dan kan je je plafond ook gewoon demonteren.

Nadelen van een spanplafond

Er zijn ook wel een paar nadelige punten die je moet overwegen alvorens een spanplafond aan te schaffen:

  • Je kan bijvoorbeeld geen dingen ophangen aan je plafond zoals een hangplant of schilderij.
  • Als je een opening maakt voor een lamp is er geen weg terug. Je kan de lamp enkel nog vervangen door eenzelfde lamp, anders blijf je een gat zien.
  • Een spanplafond is ook kwetsbaar voor scheurtjes. Als je even met een ladder in huis moet zijn of een kast versleept, kijk je best eens naar boven. 

Nog meer tips nodig rond je plafond?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en wij bezorgen je maandelijks tips. Of lees een van onderstaande blogs!

Scroll naar top