Hoe maak ik mijn zwembad winterklaar?

De koude wind, koelere temperaturen en slechts een sprankeltje zon … Geen nood meer om verfrissing te zoeken in je zwembad dus. Met de winter in aantocht kan je dan maar beter je zwembad winterklaar maken zodat het er weer sprankelend bij ligt voor de eerste zonnestralen in de lente.

Zwembad kuisen

Je zwembad winterklaar maken start met je zwembad uitkuisen. En dat doe je door alle bladeren eruit te scheppen, het zwembad te stofzuigen en de PH- en chloorwaarden op peil te houden. Op die manier voorkom je dat al het water groen wordt tegen de zomer.

Waterpeil verlagen

Ziet je water er sprankelend uit? Top! Dan is het tijd om het waterpeil van je zwembad te verlagen tot onder de skimmer. Als de zwembadonderdelen nog in het water zouden liggen, dan kunnen deze schade oplopen als het water bevriest. Leg het filtratiesysteem ook nog even aan als het boven water ligt. Dan kan je het overtollige water er uitblazen.

Zwembad met instap, zwembad winterklaar maken
Bron: Shche - Unsplash

Installaties winterklaar maken

Nu is het tijd om alle installaties van je zwembad proper en droog te maken. Koppel daarvoor alle leidingen af (zoals die van de warmtepomp en filterinstallatie) en zorg ervoor dat ze goed kunnen drogen. Waterresten die overblijven kunnen bevriezen en schade aanbrengen aan de apparatuur.

Leidingen kuisen

Nu alles is losgekoppeld, moet je ook de leidingen droogblazen met een compressor. Wederom zodat er geen water meer in de buizen zit en je leidingen niet gaan uitzetten door bevroren water. Nadat de leidingen droog zijn, kan je ze dichten met een plug. De skimmer dek je af met een gizzmo. Die zorgt ervoor dat water dat toch in de skimmer loopt, kan uitzetten en geen schade kan aanrichten.

Zwembad uitkuisen tuinslang
Bron: Jill Burrow - Pexels

Winterdrijvers plaatsen

Nu het zware werk gedaan is, plaats je nog winterdrijvers in je zwembad. Winterdrijvers zorgen ervoor dat het water kan uitzetten wanneer het bevriest, maar niet kapot gaat. Beter voorkomen dan genezen natuurlijk!

Wintervloeistof in het zwembad

Als voorlaatste stap doe je nog wintervloeistof in het zwembad. Deze vloeistof houdt de waarden van je zwembad stabiel, voorkomt verkalking en verstening van onzuivere deeltjes in het water en gaat de groei van algen tegen.

Zwembad afdekken

Ten slotte leg je een winterzeil over je zwembad. Een winterzeil laat geen licht door, wat de kans op algen nog extra verkleint. 

Meer buitentips nodig?

Renoveren doe je ook aan de buitenkant van je huis of in de tuin. Schrijf je daarom in op de nieuwsbrief of lees onze andere blogs

Scroll naar top