De mogelijkheden om je badkamer te verwarmen

Je komt uit bed, drinkt op je gemak een koffie, leest de krant … maar plots word je wakker geschud door de ijskoude realiteit: je badkamer is niet (voldoende) verwarmd! Niks zo akeligs dan op je blote voeten een ijzige badkamervloer te betreden en je tanden te poetsen in je persoonlijke iglo. Sta niet meer voor verrassingen en verwarm je badkamer op een efficiënte manier. Wij geven je opties mee voor een aangename, warme badkamer.

Hoofdverwarming vs. bijverwarming

Badkamerverwarming is vaak een combinatie van verwarmingssystemen. Afhankelijk van je persoonlijke noden kan je je badkamer verwarmen met enkel hoofdverwarming, bijverwarming of een combinatie van beiden.

Onder hoofdverwarming in je badkamer verstaan we verwarming die de ruimte op een constante temperatuur houdt. Dat wil dus zeggen dat je nooit in een koude badkamer met kil aanvoelende meubels komt. Die hoofdverwarming kan bestaan uit vloerverwarming, wandverwarming of radiatoren.

Bijverwarming gaat over kleinere verwarmingstoestellen die je badkamer op een snelle en efficiënte manier verwarmen zoals een elektrisch vuurtje of infraroodverwarming.

Betonnen badkamer met handdoekverwarming
Bron: Bilal Mansuri - Unsplash

Hoofdverwarming

1. Vloerverwarming

Koude voeten to the rescue! Met vloerverwarming als basisverwarming stijgt je comfort meteen. Vloerverwarming zorgt voor een gelijke verdeling van de warmte in je badkamer en neemt slechts een minimale ruimte in. Het nadeel is dat een badkamer meestal niet al te veel vloeroppervlakte heeft, waardoor dit type verwarming je badkamer relatief traag opwarmt. Tenzij je de vloerverwarming constant aanzet. Bij vloerverwarming kan je kiezen tussen twee opties: een vloerverwarming met buizen die je aansluit op het bestaande verwarmingscircuit of elektrische vloerverwarming die je aansluit op het elektriciteitsnet.

Witte badkamer met toilet, douche, wastafel en verwarming
Bron: Bilal Mansuri - Unsplash

2. Wandverwarming

Net zoals vloerverwarming in je badkamer, werkt wandverwarming ook met een buizensysteem, maar in je muren. Wandverwarming is een efficiëntere manier om je badkamer op te warmen dan vloerverwarming, want de hitte komt van een grotere oppervlakte. Toch wordt vaak een combinatie van beide gebruikt. Zo creëer je een ‘warmtecocon’ waarbij je zowel langs de muren en vloer verwarmt. Wandverwarming is niet ideaal om te installeren in een bestaande badkamer, maar wel voor een nieuwbouwwoning.

3. (Handdoek-)radiator

Een laatste type hoofdverwarming, en allicht ook de meest gebruikte verwarming, is een traditionele radiator. Radiatoren nemen helaas wel wat plaats in beslag in je badkamer, maar met een mooi design wordt het mee opgenomen in de look. Bij uitbreiding worden ook handdoekradiatoren gebruikt als hoofdverwarming omdat die vaak al performant genoeg zijn. Bovendien zijn ze ook gemakkelijk te plaatsen.

Betegelde badkamer met planten
Bron: Intan Indiastuti - Unsplash

Bijverwarming

1. Elektrische verwarming

Ben je maar één of twee keer per dag voor een korte tijd in je badkamer? Dan kan een elektrisch vuurtje een boost geven om je badkamer snel te verwarmen. Zo’n losstaande radiator is meestal gevuld met olie of een andere vloeistof die opwarmt via elektriciteit. Het enige dat je nog nodig hebt, is een stopcontact.

2. Infraroodverwarming

Een andere manier van bijverwarming is infraroodverwarming die wordt geïnstalleerd op je muur of plafond. Dat type bijverwarming verwarmt je badkamer ook op een snelle en krachtige manier en is vaak energiezuiniger dan een elektrische bijverwarming. Er bestaan al voldoende manieren om ze mooi weg te werken. Zo zijn er bijvoorbeeld spiegels met infraroodverwarming achter. Nooit meer last van een beslagen spiegel na je bad of douche!

Wil je nog andere ruimtes verwarmen?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en wij geven je tips mee! Of lees een van onderstaande blogs. 

Scroll naar top