Tuinieren in de winter

Tuinieren associeer je niet meteen met de winter. Hoewel de meeste planten en dieren zich in een diepe slaap bevinden, zijn er toch heel wat klusjes die je ook tijdens de wintermaanden in je tuin kan doen. Hieronder vind je een kluslijst voor de groene vingers onder ons door te tuinieren in de winter.

Bomen snoeien

Voor vele bomen is de winter een perfecte gelegenheid om ze te snoeien. In die periode gaan ze in een soort winterslaap, waardoor hun sapstroom sterk vermindert en ze niet gaan bloeden als je ze snoeit. Snoeien in de winter doe je best door de dubbele knoppen te verwijderen, samen met de dode takken, onderste takken en takken die over elkaar schuren.

Vijver vorstvrij houden

Heb je een vijver in de tuin, dan dien je die klaar te maken voor de winterperiode. Maak eerst de vijver schoon en haal alle rotte planten eruit. Die kunnen er namelijk voor zorgen dat het water verzuurt door het vrijgelaten CO2 als de vijver is dichtgevroren.

Heb je tropische vissen in de vijver, dan zal je die even moeten onderbrengen in een aquarium omdat ze de koude temperaturen niet zullen overleven. Vissen die wel tegen het koude water kunnen, kan je laten zitten. Hen hoef je wel niet meer zo veel te voeren als in de zomer. Belangrijk is nog om je vijverpomp los te koppelen en binnen te halen. Die kan namelijk bevriezen en kapotgaan. De luchtpomp kan je wel gewoon laten zitten.

Tuinieren voor de vogels

De winter is voor iedereen een barre en kille periode, ook voor dieren. Maak daarom je tuin vogelvriendelijk met enkele aanpassing. Hang vetbollen op, strooi wat voer of fruit rond in de tuin of hang nestkastjes op.

Vogelhuisje aan een boom
Bron: Sam K – Pexels

Tuin heraanleggen

Meer zin om binnen met je tuin bezig te zijn, in plaats van buiten? Dan kan je een nieuw tuinplan opstellen. Neem er een pen en papier bij en schets al even uit wat je voor ogen ziet. Misschien wil je wel een vijver in de tuin of een nieuw paadje. Of wie weet wil je een paar bomen planten of een wilde bloementuin aanleggen.

Onkruid wieden

Niet elke winter is altijd even streng, waardoor ook sommige planten in de war zijn en nog aan het schieten zijn. Zo kan ook onkruid nog steeds groeien in het winterseizoen. Als je dus toch onkruid tegenkomt in je tuin tijdens de winter, is het maar best dat je dit ook gewoon uittrekt. Om onkruid te bestrijden is het belangrijke dat je ook de wortel er volledig uittrekt, anders komen ze een paar weken nadien gewoon terug naar boven.

Bevroren halmen
Bron: Ankhesenamun - Pexels

Bloembollen planten

Voorjaarsbloemen steek je best op tijd in de grond zodat ze kunnen wortelen. Eigenlijk nog voor het begint te vriezen. Van zodra de vogels terug beginnen te fluiten, zullen de eerste bloembollen uitkomen en verandert je tuin in een kleurrijke bedoening. Neem wel je tijd om de bollen te planten, want ze mogen niet zomaar lukraak in de grond worden gezet, maar wel met behulp van een beplantingsplan.

Wil je meer inspiratie opdoen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top