Dit verandert er op 1 januari 2022 voor (ver)bouwers

Geen enkel jaar is hetzelfde en dat geldt ook voor de bouwsector. 2022 heeft dan ook heel wat nieuws aan te bieden voor alle bouwers en verbouwers. Benieuwd wat er zoal is gewijzigd? Wij geven het je mee.

Verlaagde registratiekosten bij aankoop van een woning

De woningprijzen blijven de lucht in gaan top op het punt dat het bijna onbetaalbaar wordt voor jongeren. Om jongere mensen een duwtje in de rug te geven, heeft de overheid beslist om in 2022 de registratiekosten te verlagen bij de aankoop van je enige en eigen woning van 6% naar 3% registratiekosten.

Als je een enige en eigen woning koopt die je ingrijpend energetisch renoveert, dan betaal je zelfs maar 1% registratiekosten. Voordien was dat nog 5%.

Wie daarentegen een tweede woning koopt, zal wel wat dieper in zijn portefeuille moeten tasten. De registratiekosten voor de aankoop van een tweede woning verhogen van 10% naar 12%.

Strakke moderne keuken - wijzigingen bouwsector 2022
Bron: R Architecture - Unsplash

Verplichte schatting bij aankoop van een woning

Vanaf 1 januari 2022 zullen banken een onafhankelijke schatting moeten laten uitvoeren op woningen voor ze een hypothecaire lening kunnen uitreiken. De hoeveelheid dat er geleend kan worden bij de bank, hangt af van die schatting. Voordien reikte de bank een lening uit op basis van de aankoopprijs van een woning, vanaf 2022 van de geschatte prijs van de woning.

Wat wil dat nu zeggen voor kopers van een woning? Als de aankoopprijs van een woning duurder uitkomt dan de geschatte prijs door de bank, kan de aankoop enkel doorgaan als de koper het bedrag boven de geschatte prijs zelf kan inbrengen.

moderne woonkamer - wijzigingen bouwsector 2022
Bron: spacejoy - Unsplash

Vereenvoudigde renovatiepremie

In 2022 maken we komaf met de warboel van energie- en renovatiepremies en worden ze samengevoegd tot één allesomvattende renovatiepremie. Dat maakt het makkelijker voor verbouwers om alle administratie vlotter te laten verlopen en een duidelijker overzicht te hebben van waar ze recht op hebben.

Verstrengde EPB-eisen

E-peil: voor ingrijpende energetische renovatie van een woning wordt het E-peil verstrengd naar E60. In 2021 bedroeg dit nog E70.

S-peil: voor bouwaanvragen van nieuwe woongebouwen wordt het S-peil verstrengd naar S28 in plaats van S31 in 2021.

Meer renovatietips ontvangen?

Lees dan een van onderstaande blogs of schrijf je in op de nieuwsbrief. Dan krijg je maandelijk allerlei handig tips in je brievenbus.

Scroll naar top