Krijgen we binnenkort een digitale watermeter?

Na de digitale overstap van de elektriciteits- en gasmeter mogen we ons binnenkort ook verwachten aan de digitale watermeter. Deze komt op vraag van de Vlaamse drinkwaterbedrijven. Op dit moment loopt er een pilootproject en als dat succesvol is, moet tegen 2030 iedereen zo’n digitale watermeter in huis hebben.

Wat is een digitale watermeter?

Op het eerste gezicht verandert er niet al te veel: in plaats van de klassieke analoge watermeter, krijg je nu een digitale watermeter waar je je waterverbruik kan aflezen. Het grote verschil zit hem in de ingebouwde communicatietechnologie. Dat zorgt ervoor dat alle info automatisch naar de watermaatschappij wordt doorgestuurd.

analoge watermeter
Bron: Sugarman Joe - Unsplash

Wat zijn de voordelen van een digitale watermeter?

De digitale watermeter brengt ook heel wat voordelen met zich mee. Zo hoef je je jaarlijkse meterstand niet meer door te geven, is de meterstand gekend bij een verhuis en krijg je een melding als er een abnormale wijziging is in je waterverbruik. Dat kan een van de volgende meldingen zijn: 

  • Er is een klein of groot lek gedetecteerd
  • De temperatuur is rond je watermeter is laag, waardoor de leidingen kunnen bevriezen
  • Er is een terugstroom van je installatie naar de hoofdwaterleiding
  • Er stroomt geen water meer door je watermeter

Pilootproject

Alvorens de digitale watermeter er officieel komt, loopt er eerst nog een pilootproject bij 70.000 gezinnen, waarvan de eerste is geïnstalleerd op 18 februari 2022. Als dit project als succesvol wordt beschouwd, krijgt 80% van de Vlaamse gezinnen een digitale watermeter tegen 2023. De uiteindelijke doelstelling is dat iedereen in Vlaanderen tegen 2030 over een digitale watermeter beschikt. Op dit moment is het dus nog niet mogelijk om een digitale watermeter aan te vragen aangezien het pilootproject nog volop bezig is.

Wil je meer info over nieuwe maatregelen?

Dan houden we je graag op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief!

Scroll naar top