Dit zijn de woontrends van 2022

In 2022 zagen heel wat nieuwe interieur- en woontrends het daglicht. Denk maar aan duurzame materialen, ronde vormen en een knipoog naar een retro interieur. De woontrends van 2022 stellen ons alleszins niet teleur. Ontdek of jouw interieur helemaal mee is met de laatste interieurtrends.

Woontrend 1 - Duurzaamheid en natuurlijke materialen

Als we een ding geleerd hebben uit de coronacrisis, is het dat we terug verlangen naar een stukje natuur in onze woning. En dat uit zich dan ook in de eerste woontrend van 2022: duurzaamheid, zowel in materialen als in merken. Bijgevolg zie je een steeds groter wordende groep mensen op zoek gaan naar unieke en kwaliteitsvolle producten die levenslang meegaan. Van massaproductie wordt afstand genomen. Denk maar aan kurken vloeren, zetels uit paddenstoelenleer, duurzaam mangohout voor een eettafel …

En als het niet nieuw kan, dan richten we ons massaal op tweedehandswinkels. Het recyclen en upcyclen van meubelstukken of decoratie zat nog nooit zo hard in de lift.

Woontrend 2022 - ronde en organische vormen
Bron: Zane Persaud – Unsplash

Woontrend 2 - Organische en ronde vormen

Een tweede woontrend is organische en ronde vormen. Het is een trend die we al in 2021 zagen, maar zeker een blijvertje is voor 2022. Je kan het beschouwen als een zijtak van de natuurlijke materialen aangezien organische vormen ook natuurlijke vormen zijn. Die rondingen zie je in meubels en decoratie, vaak gecombineerd met zachte stoffen. Een woontrend die veiligheid en vertrouwen uitstraalt.

Woontrend 3 - Back to the 70s and 90s

Woontrend 2022 - jaren 70
Bron: Toa Heftiba – Unsplash

Back to the 70s

De woontrend van de organische vormen had het misschien al prijsgegeven, want de seventies zijn helemaal terug. Daarnaast zijn ook de warme kleuren en vrolijke patronen van de jaren zeventig terug te vinden in de woontrends van 2022. Denk maar aan oranje en terra. Ook materialen zoals velvet, rotan en kurk vinden terug hun weg in het interieur.

Back to the 90s

Voel je je niet thuis in de jaren zeventig? Ga dan iets minder ver terug in de tijd en hou halt bij de jaren negentig. Die herleefde woontrend uit zich in ruige en koele materialen gecombineerd met een felle kleur. Denk maar aan een betonnen vloer met een grafisch tapijt erop. Of een stalen kast met een neonlamp ernaast. Die interieurtrend speelt dan ook graag in op kunst en street art.

Woontrend 4 - Functioneel wonen

Het woord ‘thuis’ is een ruim begrip geworden. Vroeger was het de plaats waar we tot rust kwamen, lekker kookten en een tv-avondje hielden. Dezer dagen is een ‘thuis’ multifunctioneel geworden: je organiseert er allerlei sociale activiteiten en het is een werkomgeving. Een woontrend die we overal zien terugkomen is het omarmen van hybride-werken door ruimtes onder te verdelen met decorelementen of een oude ruimte een nieuwe functie te geven.

We zien ook dat verschillende bedrijven hier gretig op inspelen met producten zoals ergonomische bureaustoelen, verschillende opbergmogelijkheden, etc.

Woontrend 5 - kleur van het jaar

Bij de woontrends van 2022 horen natuurlijk ook de kleuren van 2022. Histor, een wijdverspreid verfmerk, riep de kleur ‘Olive Spring’ uit tot kleur van het jaar. Dat is een grijsgroene tint die symbool staat voor het welzijn van de natuur, de groei en veerkracht.

Het verfmerk Flexa riep dan weer ‘Bright Skies’ uit als dé kleur van 2022. Wederom weerspiegelt het de natuur, deze keer de lucht. Bright skies staat voor rust en kalmte, een perfecte kleur voor in de slaapkamer.

   Olive Spring Bij de woontrends van 2022 horen natuurlijk ook de kleuren van 2022. Histor riep de kleur ‘Olive Spring’ uit tot kleur van  het jaar

   Bright Skies Flexa riep dan weer ‘Bright Skies’ uit als dé kleur van 2022. Wederom spiegelt het de natuur, deze keer de lucht. Bright skies staat voor rust 

Wil je nog meer interieurtrends en -tips oppikken?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en ontvang maandelijks vier topics in je mailbox. Of je kan je natuurlijk ook steeds uitleven met onze blogs hieronder.

Scroll naar top