Hoe reinig ik mijn schoorsteen?

Als kind geloofden we nog dat roetpiet door de schoorsteen kroop en zwart werd door de assen in de schoorsteen. Met de jaren zijn we wat ouder geworden en weten we dat het niet roetpiet is die de schoorsteen roetvrij maakt, maar dat we zelf vaak het klusje moeten klaren. Maar hoe kuis je je schoorsteen nu juist? En mag je dat wel alleen doen?

Reinig ik mijn schoorsteen alleen of niet?

Het hangt er wat van af of je zelf de schoorsteen mag reinigen of niet. In sommige gevallen is de schoorsteen rechstreeks aangesloten op een centraal stooktoestel type B, een open stooktoestel waarbij de verbrandingslucht ontnomen wordt uit het stooklokaal én die werkt op vaste brandstof, gas of stookolie met een vermogen vanaf 20kW. Dat zijn doorgaans klassieke vloerketels of oudere wandketels. In dat geval moet het worden gedaan door een erkend technicus of schoorsteenveger. Behoor je niet tot dit type? Dan mag je gerust je handen vuil maken!

alleenstaand appartement met witte rook uit schoorsteen

Hoe ga je nu best te werk?

Je schoorsteen reinigen kan op twee methodes. Afhankelijk van de methode heb je een andere voorbereiding.

  • Van boven naar beneden: Hierbij sta je op je dak met een touw en een kogel met borstel eraan. Laat de kogel een meter door de schouw gaan en trek ze dan 50 cm terug naar boven. Herhaal dit totdat je helemaal onderaan zit. Volledig beneden geweest? Hijs de kogel dan niet meteen terug naar boven, maar kom op dezelfde, gestage manier terug naar boven. 
  • Van beneden naar boven: Werk je vanuit de onderkant, dan heb je een veegset nodig met borstel en verlengstukken. Duw de borstel in de schouw en veeg rustigaan naar boven. Zet er telkens een verlengstuk aan totdat je aan de bovenkant zit. Eens je bovenaan bent, keer je verlengstuk per verlengstuk terug naar beneden in geleidelijke stappen. 

Roet verwijderen

In beide gevallen zit het roet nu onderaan de schouw en is het kwestie om het te verwijderen. Dit kan je gemakkelijk opzuigen met een stofzuiger. En klaar is Kees! 

rijhuizen in verschillende kleuren met bakstenen schoorstenen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top