Verhuren via Airbnb

Deeleconomie is hot hot hot! We carpoolen vaker, doen aan cohousing en hebben gemeenschappelijke groentetuintjes. En sommigen onder ons delen ook hun huis via Airbnb om zo mensen van over de hele wereld te ontmoeten. Maar om te verhuren via Airbnb moet je wel rekening houden met verschillende wetten die afhankelijk zijn per land, gewest of regio.

Verplichte inschrijvingen

Je woning verhuren via Airbnb is niet enkel je gegevens op de website invullen en op ‘OK’ klikken. Dat is eigenlijk het laatste wat je moet doen. Eerst heb je nog een aantal andere inschrijvingen te doorlopen.

Wie verhuurt via Airbnb moet zich inschrijving in het Vlaams Logiesdecreet. Het Vlaams Logiesdecreet regelt de verhuur van de kamers of woningen aan toeristen en schrijft de regels voor waar je je moet aan houden zoals hygiëne en comfort. Je dient je ook verplicht in te schrijven via het Vlaamse logiesinformatiesysteem om je te kunnen aanmelden in het kader van het Vlaams logiesdecreet. Ten slotte moet je je ook inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemening als je van plant bent om op regelmatige basis te verhuren.

huis airbnb in schemerlicht

Attesten, verzekeringen en vergunningen

Wil je je woning verhuren, dan moet je een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid kunnen voorleggen. Daarbovenop moet je ook over een brandveiligheidsattest beschikken dat ondertekend is door de brandweer.

Als je één of twee kamers verhuurt via Airbnb voor maximaal acht gasten moet je dit melden bij de Dienst Toeristische Logies bij het Departement Internationaal Vlaanderen. Verhuur je meer kamers of heb je meer gasten? Dan heb je een vergunning nodig. In Brussel heb je deze vergunning sowieso nodig, samen met een eigendomsbewijs, een stedenbouwkundig attest en een bewijs van goed gedrag en zeden. 

Wat je zeker ook nog moet weten

In elke woning die verhuurt wordt via Airbnb moet een EHBO-kit aanwezig zijn, alsook een lijst met noodnummers. Bovendien mag je een woning enkel verhuren als je hier ook eigenaar van bent. Onderverhuren is dus niet toegelaten.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top