Rolluiken: soorten en materialen

Lig je wakker als er ook maar één zonnestraaltje valt in je slaapkamer? Of wil je op beide oren slapen met een inbraakbestendig rolluik? Of misschien wil je het thuis gewoon lekker koel houden en straatlawaai verminderen? Wie had gedacht dat rolluiken zo multifunctioneel konden zijn!

3 soorten rolluiken

Inbouwrolluiken

Inbouwrolluiken zijn dé geschikte optie als je een nieuwbouw zet. Tijdens het ontwerp van de woning wordt er een uitsparing voorzien boven de raamopening waar de rolluikkast wordt geïntegreerd. Met andere woorden: er is geen enkel zichtbaar element, behalve als je het rolluik naar beneden doet natuurlijk. Wil je een inbouwrolluik verwerken in een bestaande woning? Dan komt er heel wat breekwerk aan te pas voor een flink prijsje. Misschien is het volgende type rolluik meer jouw ding.

Voorzetrolluiken

Zit je met een bestaande bouw en heb je geen zin in breek- en sloopwerken? Dan is een voorzetrolluik de oplossing voor jou. Voorzetrolluiken worden boven de bestaande ramen geplaatst. De rolluikkast is dus wel aan de buitenkant van je woning zichtbaar. Zo’n rolluik wordt snel gemonteerd zodat je er meteen genot van hebt en biedt dezelfde voordelen als een ‘normaal’ rolluik.

Inbouwrolluiken
Bron: Markus Spiske - Unsplash

Opbouwrolluiken

Een derde optie zijn de opbouwrolluiken. Daarbij vormt je rolluikkast en raam één geheel dat achter het raamkozijn wordt geïnstalleerd. Het voordeel van een opbouwrolluik is dat de rolluikkast minder plaats nodig heeft dan de inbouwrolluiken. Het spreekt voor zich dat de rolluikkast weer volledig onzichtbaar is. Deze optie is ideaal voor renovaties of nieuwbouw.

4 soorten materialen

Opbouwrolluiken
Bron: Markus Spiske - Unsplash

Aluminium rolluiken

Aluminium rolluiken zijn zeer stevig, maar toch licht. Door deze unieke combinatie worden aluminium rolluiken vaak gebruikt met inbraakbeveiliging als doel. Ze zijn beschikbaar in alle mogelijke RAL-kleuren, maar voor de niet-standaard kleuren betaal je wel een extra centje.

PVC rolluiken

PVC rolluiken moeten inboeten op de stevigheid van de rolluiken en doen daarom dienst als rolluiken die beschermen tegen geluid en felle zon. PVC rolluiken zijn vandaag de standaard en zie je zowel bij moderne huizen als oudere huizen. Ze hebben een uitgebreide kleurenkeuzen en zijn beschikbaar in verschillende prints. Zo kan je een houtprint op je PVC panelen laten zetten voor een warmer gevoel. 

Houten rolluiken

Houten rolluiken hebben een klassieke uitstraling en passen perfect bij oudere huizen of hoeves om de charme te behouden. Hoewel ze charismatisch overkomen, worden houten rolluiken niet veel meer gekocht door de verschillende alternatieven. Bovendien moet je het hout ook regelmatig een onderhoudsbeurt geven zodat het niet gaat rotten.

Stalen rolluiken

Ze mogen dan wel zwaar zijn, stalen rolluiken hebben een enorme stevigheid die ideaal is om schade en inbraken te voorkomen. Bovendien zijn ze ook brandwerend. Je ziet ze daarom ook vooral bij bedrijven en winkelpanden, maar niet zozeer bij woningen. 

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.

Scroll naar top