Fouten bij het tekenen van je woonplan

Bouwgrond of oude woning gekocht? Dan is het tijd om te (ver)bouwen! Alvorens palen in de grond te kloppen of muren te slopen, kan je best eerst even nadenken over de indeling van je nieuwe woonst. Ondoordacht verbouwen leidt vaak tot donkere hoeken of nare ruimtes. Start daarom met een woonplan om de ideale indeling te bekomen.

Weet wat je wil

Een verbouwing is geslaagd als ze voldoet aan al jouw wensen. Dus die moet je eerst hebben! Heb je niet echt een idee wat je wil, dan wordt het lastig om een goede woningindeling te maken. Besef goed dat je huis al volledig op papier moet zijn uitgetekend, inclusief meubels, om een goede indeling te bekomen.

architect die plan uittekent woonplan
Bron: Daniel Muccullough - Unsplash

Meten is weten

Meet je de ene muur met een half oog en kom je een paar centimeters tekort? Dan kan dat desastreus zijn voor de woonindeling. Pas als je exact weet hoe groot een ruimte, meubelstuk, vloer, etc. is, kan je een perfecte indeling maken.

Juiste verhoudingen

Te hoog, te laag, te breed, te lang, … Een woonplan met de juiste verhoudingen is essentieel om niet awkward over te komen. Een piepkleine keuken combineer je bijvoorbeeld niet met een enorme eetkamer.

Plattegrond van een woning
Bron: Aneta Lusina - Pexels

Verzorgde plattegrond

Is je plattegrond slecht getekend? Dan is dat de basis voor een chaotische en slechte verbouwing. Je gasten zullen zich verliezen in een de ongestructureerde route door je huis, verstopte kasten en onhandige slaloms. Daarom is het zo belangrijk om in je woonplan rechte wanden te verwerken die op elkaar zijn afgestemd. Het zorgt meteen voor extra rust in huis.

Verloren ruimtes

Een ‘slecht’ indelingsplan heeft vaak ook enkele verloren hoekjes of ruimtes. Natuurlijk hoeft niet elke hoek volgestampt te worden met meubels of decoratie, maar aan te grote lege ruimtes heb je niks. 

Wil je meer inspiratie? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

woonplan plattegrond woning
Bron: Sven Mieke - Unsplash
Scroll naar top