Een casco-woning: dit moet je weten

Een casco-woning is een woning waarvan enkel het skelet bestaande is. Dat wil zeggen: enkel de dragende constructie en de buitenafwerking van de woning zijn vervolledigd. Er wordt daarom ook vaak gesproken over een wind- en waterdichte woning. De binnenkant, die ligt volledig in jouw handen. 

Niet elke casco-woning is dezelfde

Zeg niet zomaar casco-woning tegen een casco-woning. Onderling zijn er heel wat verschillen qua afwerkingsgraad. Bij de ene wind- en waterdichte woning is er al veel aandacht besteed aan de binnenkant waardoor je enkel nog maar een keuken of badkamer hoeft te plaatsen. Bij de ander kan het zijn dat je nog de elektriciteit moet leggen, er geen isolatie aanwezig is en je nog een trap moet plaatsen. Plan dus zeker een bezoekje in als je een casco-woning op het oog hebt en ga na wat er nog allemaal moet worden uitgevoerd en of het haalbaar is voor jouw woonproject.

Dak onder constructie - casco woning
Bron: Yves Cedric Schulze - Unsplash

Kan je besparen met een casco-woning?

Een casco-woning kopen kan zeker een optie zijn om kosten te besparen tegenover een afgewerkte woning. Zo is bijvoorbeeld de aankoopprijs een stuk lager, waardoor je ook bespaart op de notariskosten. In eerste instantie weegt een casco-woning dus minder financieel zwaar door. 

Maar … je woning moet binnenin ook nog afgewerkt worden. En het verschil in uitgaven zit er grotendeels in of je een klusser bent of net twee linkerhanden hebt. Hoe meer je zelf kan realiseren, hoe minder budget je moet uitgeven om bepaalde klussen uit te besteden. Als je zelf niks kan en niemand kent in de bouw, kan het prijskaartje op het einde van de rit duurder uitkomen.

Ingerichte eetkamer in beigetinten - cascowoning
Bron: Alona Gross - Unsplash

Creativiteit en vrijheid is troef

Een van de grote voordelen, misschien wel de voornaamste reden waarom casco-woningen gekocht worden, is dat je ontzettend veel vrijheid hebt. Jij beslist over alles. Jij kiest zelf of je met budgetvriendelijke materialen te werk gaat of liever investeert in duurdere, hoogwaardigere materialen. Natuurlijk moet je dan ook kijken naar wat je budget toelaat, maar gelukkig heb je ook vrijheid in je portemonnee. Je kan bijvoorbeeld je budget spreiden over een langere periode en niet alles in één keer uitgeven. Je beslist ook zelf welke kamer prioriteit heeft en wanneer je bepaalde klusjes uitstelt. Met andere woorden: je zet de woning volledig naar je eigen hand.

Benieuwd naar nog andere woonvormen?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs! 

Scroll naar top