Klussen zonder klachten? Het belang van ergonomisch renoveren.

Ben je van plan om zelf te gaan verbouwen? Misschien een nieuwe vloer leggen, een wandje schilderen of de keuken opfrissen? Zelf renoveren is niet alleen een leuke uitdaging, het bespaart je vaak ook flink wat geld. Maar er is één belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien: ergonomie. Want hoe je werkt, is minstens zo belangrijk als wat je doet.

Wat is ergonomisch renoveren

Ergonomisch renoveren betekent dat je tijdens je klusprojecten rekening houdt met je houding, werkhoogte en de belasting op je lichaam. Of je nu tegels legt, schildert of zaagt: met een paar slimme aanpassingen kun je rug-, nek- of schouderklachten voorkomen én werk je een stuk efficiënter.

Waarom is ergonomisch renoveren belangrijk?

Ergonomisch werken is belangrijk omdat het je lichaam beschermt tegen overbelasting en blessures, vooral bij intensieve klussen zoals renoveren. Wie wel eens een dag heeft geklust, weet hoe zwaar langdurig bukken, boven je hoofd werken of zwaar tillen kan zijn. Door je werkplek en gereedschap slim aan te passen aan je lichaam, werk je comfortabeler en efficiënter. Je hebt minder kans op klachten, raakt minder snel vermoeid en kunt uiteindelijk meer projecten aan zonder fysieke terugslag. Zeker als je regelmatig zelf aan de slag gaat in huis, is ergonomisch werken dus geen overbodige luxe.

Man die deur renoveert
Bron : Kseniachernaya - Pexels

Hoe pas je de juiste ergonomische houding toe

Of je nu een beginner bent of een ervaren doe-het-zelver, deze tips maken je renovatieklus een stuk aangenamer:

• 
Werk op de juiste hoogte:
Gebruik een in hoogte verstelbare werkbank. Zo voorkom je dat je constant hoeft te bukken.

• Gebruik ergonomisch gereedschap: Er bestaan schroevendraaiers, hamers en boormachines met een ergonomische greep. Ze liggen beter in de hand en vragen minder kracht.

• Las voldoende pauzes in:
Je spieren hebben rust nodig. Hierdoor is het belangrijk om voldoende pauzes in te lassen en regelmatig te wisselen van houding.

• Til bewust:
Gebruik je benen in plaats van je rug en til zware materialen samen of met een hulpmateriaal.

• Zorg voor voldoende verlichting:
Goede verlichting voorkomt dat je krom gaat staan of te dicht op je werk zit.

Vrouw die schildert
Bron : Anastasia Shuraeve - Pexels

Maak van ergonomie een gewoonte

Of je nu een plank ophangt of een hele zolder verbouwt: ergonomie zou een standaardonderdeel moeten zijn van je klusplan. Begin klein, bijvoorbeeld met het aanpassen van je werkhoogte of het aanschaffen van een goed paar kniebeschermers. Die kleine veranderingen maken op de lange termijn een groot verschil. Ergonomisch renoveren is geen luxe, maar een slimme keuze.

Scroll naar top