Mijn VerbouwPremie wijzigt vanaf juli 2025, dit moet je weten

Vanaf 1 juli 2025 treedt een nieuwe regeling voor de Vlaamse Mijn VerbouwPremie in werking. Door het wegvallen van de Europese relancemiddelen vanaf 2026 beschikt Vlaanderen over een beperkter budget. Daarom wordt de steun doelgerichter ingezet, met meer aandacht voor wie de premie écht nodig heeft.

Verbouwplannen? Dan zijn er enkele belangrijke veranderingen

Een opvallende wijziging is dat de inkomensgrenzen worden herzien. Waar vandaag drie categorieën bestaan, komen er vanaf juli vier inkomensgroepen. De laagste inkomens zullen kunnen rekenen op een premie van maximaal 50%, terwijl de hoogste inkomens slechts 20% ontvangen. De tussenliggende groepen krijgen elk 25% en 35%, afhankelijk van het gezinsinkomen en de gezinssamenstelling.

Verbouwde woonkamer
Bron : Shawlw - Pexels

De focus verschuift naar energiebesparing

De premies zullen enkel nog gelden voor werken die bijdragen aan een betere energie-efficiëntie van je woning. Zo blijven isolatiewerken aan dak, vloer en buitenmuren wel in aanmerking komen, net als glas met hoog rendement, warmtepompen en warmtepompboilers. Voor doelgroepen 3 en 4 worden ook preventieve zaken zoals vochtbestrijding gesteund. Andere werken, zoals het plaatsen van binnenmuren, plafonds, trappen of niet-isolerende ramen, komen niet langer in aanmerking. Ook zonneboilers kunnen niet meer rekenen op premies. 

 

Vrouw die schildert
Bron : Anastasia Shuraeve - Pexels

Nieuwe beperkingen voor wie meerdere eigendommen bezit

Wie op het moment van de premieaanvraag eigenaar is van een extra woning of een bouwgrond, wordt automatisch geclassificeerd in de inkomensgroep met het laagste premieniveau. Een uitzondering geldt wanneer die tweede woning sociaal verhuurd wordt, in dat geval word je beschouwd als behorend tot de laagste inkomensgroep.

Premie beperkt bij grotere woningen voor hogere inkomens

Voor mensen met een hoger inkomen (groepen 1 en 2) worden er voortaan grenzen gesteld aan de oppervlakte waarvoor je een premie kunt ontvangen. Stel: je wil dakisolatie plaatsen, maar je dakoppervlak bedraagt meer dan 100 m². Dan ontvang je enkel premie voor die eerste 100 m². Zo wordt vermeden dat grote woningen onevenredig veel steun krijgen.

 

Timing is cruciaal: voor of na 1 juli?

Wie nog onder het huidige systeem wil vallen, moet vóór 30 juni 2025 een volledige aanvraag indienen, inclusief eindfactuur. Voor mensen met een lager inkomen kan het echter net voordeliger zijn om hun aanvraag ná 1 juli in te dienen, gezien de hogere premiepercentages die dan gelden.

Hulp nodig bij je aanvraag?

Bereken je premie op het officiële Mijn VerbouwLoket of vraag persoonlijk advies bij het woon- en energieloket van je gemeente. De Vlaamse overheid streeft met deze hervorming
naar een eerlijker en efficiënter systeem. Informeer je goed en bepaal tijdig of
je het best wacht of nu nog indient.

 

Man boort gat in muur
Bron : Charlesdeluvio - Unsplash

Deze info weerspiegelt de situatie op 15 mei 2025. Er kunnen nog aanpassingen volgen.

Scroll naar top