3 manieren om regenwater op te vangen

Regenen in België doet het genoeg. Dus we kunnen er beter maar iets positiefs van maken en het regenwater opvangen en hergebruiken. Dat regenwater doet dan dienst voor je planten, je afwasmachine of je toilet! 

Regenwater opvangen met een regenton

De goedkoopste, en allicht makkelijkste, oplossing om regenwater op te vangen is een regenton. Deze plaats je onder de regenpijp en klaar is Kees! Er zijn verschillende modellen beschikbaar, zowel voor grote tuinen, kleine tuinen en zelfs terrassen en koertjes.

Maar een regenton is ook maar een regenton, vol is vol. Daarom kan je je regenton ook nog een upgrade geven met een vulautomaat. Dat is een koppeling tussen je regenton en regenpijp die de toevoer van het regenwater in de ton regelt. Is je regenton vol? Dan wordt de toevoer tot de regenton automatisch gesloten zodat ze niet overloopt en wordt het overige water gewoon afgevoerd via je regenpijp.

Regenton met bloemen ernaast
Bron: Waldemar Brandt – Unsplash

Regenwater afkoppelen van het riool

In plaats van het regenwater in je regenton op te vangen of in de riool te laten lopen, kan je je regenwater ook afkoppelen van je riool en rechtstreeks in je tuin laten lopen. Dat doe je door het onderste deel van je regenpijp eraf te zagen, er een koppelingsstuk in de vorm van een bocht op te zetten en het water te laten stromen naar je tuin of een van onderstaande opslagplaatsen. 

  • Zinkput:
    Een zinkput is eigenlijk een grote ton die je ingraaft in de tuin. In die ton zitten verschillende gaten, zodat het water in de ton langzaamaan de bodem intrekt. Zeker interessant in drogere periode zodat je tuin niet uitdroogt. Om te voorkomen dat je zinkput dichtslibt, kan je best een filter bovenaan je regenpijp plaatsen zodat er geen vuil of bladeren worden meegevoerd.
  • Infiltratiekratten:
    Deze zijn vergelijkbaar met een zinkput, waarbij het water ook wordt afgevoerd naar de kratten. Het water kan dan van daaruit in de grond trekken. Zoek voor een zinkput of infiltratiekratten wel de juiste plek. Je wil immers niet dat je tuin te nat wordt.
  • Wadi:
    Een wadi is en lager liggend stuk grond in je tuin waar het overtollige water naartoe kan stromen. Daar kan het water dan langzaamaan in de bodem trekken. Het hoeft natuurlijk niet enkel een plas water te zijn, je kan er een hele biotoop van maken. Kies bijvoorbeeld planten die goed tegen vocht kunnen en plant ze op het diepste punt. Planten die meer tegen droogte kunnen, plant je dan weer bovenaan de kuil.
Tuin met serre
Bron: Annie Spratt - Unsplash

Regenwater opvangen met een watertank

Ten slotte is er nog een derde optie om regenwater op te vangen en dat is een regentank. Het is de meest prijzige optie, maar wel de investering waard. Bij een regentank horen ook een paar zuiverings- en filtersystemen dat het regenwater opvangt en filtert voor gebruik. Nadien kan je het water gebruiken voor zowel je tuin als in je huishouden. Denk maar aan het toilet doorspoelen of je wasmachine laten draaien.

Meer tips voor je tuin?

Door je in te schrijven op onze maandelijkse nieuwsbrief of door onderstaande blogs te lezen helpen we je graag verder!

Scroll naar top